Чим аграріям зайнятися взимку? #3 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Чим аграріям зайнятися взимку? #13 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #14 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #15 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #16 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #17 | Raiffeisen Bank Aval Чим аграріям зайнятися взимку? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Січня 2020

Чим аграріям зайнятися взимку?

Після закінчення періоду посіву озимих культур у аграріїв настає період тривалого зимового затишшя. Безумовно, і господарських робіт вистачає завжди. Але саме цей період - чи не єдина можливість присвятити час навчанню і отриманню нових навичок.

Сказати, що професії в сільському господарстві сезонні - від сходів до збирання врожаю восени, абсолютно не можна. У зимовий період перед працівниками сільського господарства стоять множинні завдання, які необхідно розпланувати і вирішити до старту посівної. Наприклад, для менеджера - це зробити розрахунок витрат, очікуваного прибутку залежно від врожайності; для механізатора – провести аналіз технопарку на наступний сезон, оцінити доцільність використання тієї чи іншої одиниці, розрахувати вартість комплектуючих і запастися ними наперед; для агронома – це пошук нових рішень для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, закупівля посівного матеріалу і підрахунок необхідних в майбутньому робіт з обробки полів. Окрім ключових робочих завдань є ще чимало занять на «зимові канікули».

Підвищуючи професійний рівень

В Україні працює безліч ініціатив з підвищення кваліфікації в сільському господарстві - як зарубіжних, так і українських. Найчастіше вони організовані на платформах українських аграрних вузів. Наприклад, Аграрний демонстраційний і науковий центр (АДНЦ) пропонує практичні заняття і дає можливість реалізовувати нові підходи в сучасному АПК. Проект передбачає навчання молодих фахівців і курси підвищення кваліфікації. Обмежень практично немає - учасниками можуть стати як студенти, так і професіонали зі стажем. Передові європейські компанії-виробники сприяють виділенням сільськогосподарських одиниць техніки і обладнання для того, щоб навчання проходило ефективніше і на хвилі останніх розробок.

Практична частина навчання проходить у форматі польових досліджень на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільського господарства ім. Погорілого (УкрНІІПВТ ім. Л. Погорілого). До речі, даний інститут пропонує власні наукові програми сертифікації технічних кадрів.

До справи долучаються і офіційні дистриб'ютори сільськогосподарської техніки, які не тільки консультують, а й навчають персонал агропідприємств, як правильно експлуатувати і обслуговувати техніку. Наприклад, компанія Zeppelin проводить щорічну підготовку інженерів і технологів агрокомпаній, які купують їхню техніку. Зазвичай такі заходи безкоштовні і вигідні обом сторонам, також допомагають зміцнити співпрацю.

Навчання всередині колективу

Деякі компанії влаштовують власні тренінги, запрошуючи провідних зарубіжних і українських фахівців не тільки для своїх співробітників, але й для всіх бажаючих. Здебільшого на такі «дні поля» і демонстрації запрошують колег по цеху з інших підприємств. Після основної сесії вони діляться досвідом в неофіційній обстановці.

Наприклад, компанія Alfa Smart Agro на початку цього року провела серію зимових навчальних семінарів для агрономів і дистриб'юторів ЗЗР. Тема заходу - актуальні питання надійного захисту рослин. На таких семінарах учасники діляться досвідом і знаннями, застосовуючи які, агровиробники досягають кращих результатів у вирощуванні культур.

Схожі навчальні тренінги проводять інші великі компанії, такі як BASF, «Астарта», Corteva та інші. Анонси таких подій компанії розміщують на публічних сторінках в Facebook.

Об'єднуючи зусилля

За кордоном давно існує практика обміну кадрами між регіональними представництвами однієї компанії або в рамках спільного партнерства кількох підприємств. В європейських країнах працюють так звані Food Valley - хаби аграрного виробництва і науки, які щороку влаштовують бізнес-поїздки та екскурсії на свої підприємства. Схожі заходи працюють і у нас.

Поєднати приємне з корисним дозволяє компанія Дикун глобал консалтинг, яка влаштовує бізнес-тури по різних країнах з культурною програмою. Групи відвідують не лише зарубіжні виробництва і ферми, а й профільні конференції, виставки та інші заходи.

Відкриті семінари проводить Ukrainian Food Valley на базі Києво-Могилянської академії, де щотижня проходять різні воркшопи з актуальних тем в аграрному секторі, більшість з яких вільні для відвідування.

Безумовно, кожен аграрій має свій безцінний досвід, але навчання - це невід'ємна частина розвитку, і це одна з найприбутковіших інвестицій.