Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #3 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #13 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #14 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #15 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #16 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #17 | Raiffeisen Bank Aval Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Липня 2020

Чи може ФОП відкликати заяву щодо переходу на ЄП?

Іноді підприємці подають заяву на застосування спрощеної системи оподаткування, а потім з якоїсь причини хочуть її відкликати. Розглянемо, чи мають право ФОП – платники єдиного податку першої – третьої груп відкликати подану заяву про застосування спрощеної системи оподаткування?

Щоб відповісти на це питання, необхідно звернутися до норм Податкового кодексу України. Порядок обрання спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до пп. 298.1.1 – 298.1.4 ст. 298 ПКУ. Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву. Залежно від того, зареєстрований він підприємцем чи тільки реєструється, залежить строк подання такої заяви.

Якщо ФОП є платником інших податків і зборів, для переходу на спрощену систему оподаткування йому необхідно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий ФОП може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Якщо ж ФОП є новоствореною особою (щойно зареєструвався як ФОП), для переходу на спрощену систему оподаткування йому необхідно подати заяву протягом 10 днів з дня державної реєстрації.

Кодекс також визначає порядок відмови від спрощеної системи оподаткування для тих ФОП, які застосовували таку систему оподаткування. Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування та перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву. Для відмови від спрощеної системи оподаткування заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

Разом з тим необхідно зазначити, що норми ПКУ не передбачають можливості відкликання ФОП поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування. Отже якщо ФОП передумав, то квартал доведеться відпрацювати на спрощеній системі оподаткування.

Наталя Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»