Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #3 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #13 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #14 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #15 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #16 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #17 | Raiffeisen Bank Aval Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
08 Січня 2024

Блокування кордону: як засвідчити форс-мажор

Уже понад місяць зі шпальт не сходять новини про кілометрові черги вантажівок на західному кордоні. Тільки-но з’явилася надія вирішити проблеми з Польщею – як виникає подібна загроза блокування з боку Словаччини. Такі дії унеможливлюють виконання перевізниками та постачальниками своїх договірних зобов’язань, а це загрожує накладенням бізнес-партнерами санкцій. Тож розповімо, чи є шанси уникнути цієї гіркої долі.

 

Що вважають форс-мажором

Ні в Цивільному кодексі України (далі  ЦКУ), ні в Господарському кодексі України (далі  ГКУ) ми не знайдемо визначення «форс-мажор», яке широко використовують в юридичній практиці. Проте його аналогом виступають обставини непереборної сили.

Відповідно до ст. 617 ЦКУ особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Конкретнішим є Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР (далі – Закон про ТПП). Його ч. 2 ст. 14-1 ідентифікує форс-мажорну обставину (обставину непереборної сили) як надзвичайну та невідворотну обставину, що об’єктивно унеможливлює виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. Водночас тут наведено невичерпний перелік, що належить до форс-мажорних обставин. Наприклад, громадські демонстрації, блокада, страйк тощо, а також обставини, викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом тощо.

Форс-мажорними можуть бути визнані й інші обставини, не вказані у ст. 14-1 Закону про ТПП. Звісно, вони повинні відповідати критеріям форс-мажорних обставин, не суперечити законодавству України та бути узгодженими сторонами у договорі, контракті, угоді як такі, що звільняють їх від відповідальності. Ба більше, сторони самостійно передбачають у договорі у форс-мажорному застереженні підстави виникнення, обов’язковість сповіщення з визначенням строків дії, наслідки настання підстав для звільнення від відповідальності.

Сторони мають право на підставі ч. 4 ст. 219 ГКУ визначити обставини, які звільнять їх від господарської відповідальності. Звісно, це можливо лише через надзвичайний характер цих обставин. Тому у будь-якому разі не вважаються форс-мажорними обставинами фінансова та економічна криза, дефолт, зростання офіційного та комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти, недодержання/порушення своїх обов’язків контрагентом боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів тощо.

Наголосимо, госпсуб’єкт несе господарсько-правову відповідальність за порушення господарського зобов’язання, якщо не доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим внаслідок надзвичайних і невідворотних обставин (ч. 2 ст. 218 ГКУ).

Таким чином, засвідчення форс-мажору у зв’язку з ускладненням руху на кордоні можливе, але у кожному конкретному випадку це блокування має спричинити для сторін договору певні обмеження та наслідки, що могли стати причиною унеможливлення виконання зобов’язань. 

Як отримати підтвердження форс-мажору

  • Порядок засвідчення форс-мажору. Перший крок – подання до ТТП відповідної заяви. Форма цієї заяви встановлена ТПП України. Її повинен підписати керівник юрособи та скріпити печаткою (за її наявності). За дорученням керівника заяву може підписати довірена особа.

У заяві зазначають:

  • які саме зобов’язання за договором, контрактом, угодою та/або законом, нормативним актом не можуть бути виконані у встановлений термін внаслідок настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили);
  • форс-мажорні обставини: початок їх виникнення і термін дії, які на думку заявника, унеможливили виконання цих зобов’язань у встановлений термін тощо;
  • телефонні номери для зв’язку, електронна адреса;
  • спосіб отримання сертифіката (особисто, через уповноважену особу, кур’єрською чи звичайною поштою тощо).

В пакеті документів, який надають ТПП, також мають фігурувати докази настання форс-мажорних обставин.

Заявник несе відповідальність за повне та належне оформлення заяви встановленої форми, достовірність викладених фактів, наданих документів, доказів, даних, вірність завірених ним копій. А також тягар доказування настання форс-мажору.

Документи для засвідчення форс-мажорних обставин мають свідчити про:

- надзвичайність таких обставин (носять винятковий характер і знаходяться за межами впливу сторін);

- непередбачуваність обставин (їх настання або наслідки неможливо було передбачити, зокрема на момент укладення відповідного договору, перед терміном настання зобов’язання або до настання відповідного обов’язку);

- невідворотність (непереборність) обставин (неминучість події/подій та/або її/їх наслідків);

- причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання заявником своїх конкретних зобов’язань (за договором, контрактом, угодою, законом, нормативним актом, актом органів місцевого самоврядування тощо).

  • Вартість складається з суми тарифів за послуги, пов’язані з:

розглядом заяви і наданих документів;

засвідченням форс-мажорних обставин та видачею сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Також на вартість впливає низка чинників: терміновість (вартість зросте вдвічі), іноземна мова сертифікату (базова вартість збільшується втричі), а якщо потрібен сертифікат терміново та іноземною мовою, готуйтеся сплатити уп’ятеро більше від базової вартості. 

Водночас є приємний бонус – суб’єкти малого підприємництва[1] сплачують лише за розгляд заяви і наданих документів, а сертифікат про настання форс-мажору отримують безкоштовно.

 

Довідково, вартість розгляду документів на предмет засвідчення форс-мажору, якими унеможливлено виконання зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами, та видачі сертифіката про такі обставини становить 12 352,50 грн, а безпосередньо саме засвідчення форс-мажору, що унеможливив виконання ЗЕД-контракту – 2287,50 грн. Якщо ж ситуація стосується договорів між резидентами України, то вартість розгляду документів у рази нижча – 4117,50 та 2287,50 грн відповідно. Усі ціни вказано з ПДВ.

 

 

Неналежне та неповне оформлення заяви та/або ненадання необхідних документів спричинить відкладення розгляду заяви. Про це, а також про необхідність надання додаткових пояснень, документів, доказів тощо, ТПП письмово повідомить заявника.

  

У договорі відсутній розділ про форс-мажор: що робити

 

За відсутності договірного врегулювання звільнення від відповідальності у разі настання форс-мажору сторона може посилатися на ст. 617 ЦКУ. Адже особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Зопалу не варто псувати відносини з контрагентом, тому радимо звернутися до нього з листом з відповідним роз’ясненням ситуації.

  

Наслідки засвідчення форс-мажору

 

Окрім звільнення від господарсько-правової відповідальності за порушення господарського зобов’язання, спричиненого форс-мажором, існує ще когорта інших переваг. Наприклад, зупинення перебігу позовної давності, якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за таких умов подія (непереборна сила) (п. 1 ч. 1 ст. 263 ЦКУ) або зупинення на весь період дії форс-мажорних обставин перебігу граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів та нарахування пені за їх порушення (ч. 6 ст. 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII).

 

Також сторони відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 212 ЦКУ можуть обумовити зміну чи припинення прав та обов’язків обставиною, щодо якої невідомо, настане вона чи ні. Такою обставиною може бути обставина, що носить надзвичайний характер. Наприклад, сам факт настання форс-мажору або певна його тривалість може слугувати підставою для розірвання договору.

 
  • ВАСИЛЬ ЛУЦИК,
  • юрист-консультант
 

 

 



  

 

[1] До них належать:

 

фізособи - підприємці, у яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро, за середньорічним курсом НБУ;

 

юрособи з середньою кількістю працівників за календарний рік не більше 50 осіб та річним доходом від будь-якої діяльності не більше суми, еквівалентної 10 млн євро за середньорічним курсом НБУ