Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #3 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #13 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #14 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #15 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #16 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #17 | Raiffeisen Bank Aval Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
06 Серпня 2019

Бізнесу більше не потрібно продавати частину валютної виручки

НБУ скасував обов'язковий продаж валютної виручки для суб'єктів бізнесу. Експерти кажуть, це найліберальніший хід НБУ протягом останнього часу. Норма, яка зобов'язує підприємців продавати 30% валютної виручки на міжбанку, втратила чинність з 20 червня.

Послаблення не матиме негативних наслідків для держави. Як свідчить статистика останніх років, і коли норматив обов'язкового продажу валютних надходжень становив 50%, і коли він був зменшений до 30% бізнес в середньому продавав більше 90% валюти, повідомляє НБУ.

З огляду на те, що компанії зазвичай і так продають валютну виручку понад обов'язковий ліміт, складно очікувати, що ця новина істотно позначиться на показниках роботи будь-яких бізнесів, прокоментував журналістам старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик.

Національний банк вказує, що це один із ходів відповідно до дорожньої карти, яка передбачає поступове зняття всіх валютних обмежень при поліпшенні макроекономічних умов в Україні. Цьогоріч Національний банк скасував або пом'якшив вже більше 30 валютних обмежень. Це допоможе вільному руху капіталу.

Олександр Баськов, керівник напрямку сталого розвитку бізнесу в Baker Tilly

Важливо, що бізнес тепер сам може вирішувати, коли продавати валюту згідно з власними потребами та комерційними інтересами. Це хороший посил на ринок, разом з низкою інших рішень та стабільним рівнем інфляції. Для імпортерів це особливо важливо, адже створюються передумови того, що курс валют буде прогнозованим і без великих стрибків.

Сергій Корнієнко, партнер юридичної фірми «Антіка»

Скасування обов’язкового продажу іноземної виручки може стати важливим кроком в напрямку деофшоризації валютних операцій, що буде мати загалом позитивний вплив на бізнес-клімат в Україні. Скасування обов’язкового продажу валютних надходжень вказує на поступовий рух Національного банку в напрямку повної лібералізації валютного ринку та є певним індикатором для бізнесу щодо впевненості регулятора в курсовій стабільності на валютному ринку України.