РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #11 | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #12 | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #13 | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #14 | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #15 | Raiffeisen Bank Aval РЦБ  завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
31 Серпня 2015

РЦБ завершив перше півріччя 2015 року з консолідованим прибутком

Відень. 31 серпня.

  •  Консолідований прибуток 222 млн євро є однозначно позитивним результатом
  •  Прибуток до оподаткування становить 560 млн євро (зниження на 5%)
  •  Загальні активи зменшилися на 1,3% до 143 млрд євро
  •  Коефіцієнт власного капіталу (загальний)збільшився до 13,6%
  •  Частка афілійованих компаній у прибутку становить  33 млн євро

Незважаючи на складне економічне середовище,  Група Райффайзен Центральбанк Остеррайх АГ (РЦБ) отримала прибуток за перше півріччя 2015 року. До складу Групи РЦБ входять материнська установа – банківська Група Райффайзен (Raiffeisen Banking Group, RBG) та її учасники, включаючи підгрупу Райффайзен Банк Інтернаціональ  (Raiffeisen Bank International, RBI), афілійовані компанії (відомі також як “Raiffeisen-Verbundunternehmen”) та страхова компанія UNIQA. Консолідований прибуток за перше півріччя становить 222 млн євро; аналогічний минулорічний показник був дещо вищим (249 млн євро). Прибуток до оподаткування  склав  560 млн євро, що є однозначно позитивним результатом, хоча він на 30 млн євро нижчий порівняно з таким самим звітним періодом минулого року. Прибуток після оподаткування загалом становить  393 млн євро.

«Тішить те, що незважаючи на складне економічне середовище, Група РЦБ продемонструвала позитивні результати за перше півріччя. Ми досягли такого непоганого результату завдяки нашій стратегічній спрямованості і стабільній базі у вигляді випробуваної бізнес-моделі. Та все ж, високе коливання валют на валютних ринках і рецесія в Росії та Україні й надалі залишатимуться значними викликами.  На противагу цьому,  ми спостерігаємо позитивну динаміку і вагомий внесок у прибутки з боку афілійованих компаній, а також інших успішних учасників Групи», - прокоментував розвиток подій за перше півріччя 2015 року голова правління РЦБ Вальтер Ротенштайнер.  Залежно від динаміки розвитку найбільшого учасника Групи РЦБ – Райффайзен Банк Інтернаціональ – і очікуваної реструктуризації витрат завдяки перегляду ним своєї стратегії бізнесу, консолідований результат Групи РЦБ за весь 2015 рік може бути негативним.  

Надійний рівень капіталізації

Коефіцієнт базового капіталу І рівня (перехідний) у першому півріччі 2015 року становив 10%.  З урахуванням всіх вимог Basel III, коефіцієнт базового капіталу І рівня (загальний) становив 8,7%. Коефіцієнт сукупного капіталу (загальний) з початку року донині зріс на 0,2 п.п. до 13,6%. Коефіцієнт сукупного капіталу  (перехідний) складав 14,8%. Станом на 30 червня 2015 року сукупний капітал РЦБ відповідно до вимог Basel III досягав 11811 млн євро.

«На тлі постійної зміни регуляторних вимог, а також зміцнення структури балансу наразі ми переглядаємо обсяг і структуру наших ресурсів капіталу, аби бути спроможними оперативно та гнучко реагувати на зміни», - констатує Ротенштайнер.  

Стабілізація загальних активів

Загальна валюта балансу знизилась на 1% або на 1847 млн євро, до 143 082 млн євро з початку року до поточної дати (станом на 31.12.2014: 144 929 млн євро). Операційний дохід знизився на 11% порівняно з минулим роком, або на 324 млн євро – до 2637 млн євро. У порівнянні з цим самим періодом попереднього року загальні адміністративні витрати скоротилися на 8% до 1502 млн євро.

Це скорочення пояснюється, головним чином, випуском бонусних положень і потужним коливанням курсів валют на східноєвропейському ринку, особливо російського рубля й української гривні.  

Зниження чистої процентної маржі

Зниження маржі в багатьох країнах Центральної Європи та Південно-Східної Європи, спричинене тривалим падінням процентних ставок у цих регіонах, негативно позначилося на чистій процентній маржі. Чиста процентна маржа знизилася на 37 базисних пунктів у річному обрахунку – до 2,7%.

Чистий процентний дохід скоротився на 13% або на 270 млн євро, до 1827 млн євро за звітний рік. Співвідношення витрат до доходів збільшилося на 1,8 п.п. до 57%. Чистий комісійний дохід знизився на 22 млн євро, до 783 млн євро. Порівняно з аналогічним періодом минулого року чистий торговий дохід скоротився на 13 млн євро до мінус 6 млн євро.  

Підвищення резервів під можливі збитки за кредитами

Чисті резерви під можливі збитки від кредитування зросли на 1% за рік або на 8 млн євро, до 594 млн євро. З огляду на поточні економічні умови,  ці резерви збільшено  стосовно мультинаціональних корпоративних клієнтів головного офісу Групи та в Азії, а також роздрібних та корпоративних клієнтів у Росії. Частка непрацюючих кредитів, яка відображає співвідношення непрацюючих кредитів до середнього обсягу кредитування клієнтів, зросла протягом звітного періоду на 0.5 п.п. до 11,2% порівняно з кінцем 2014 року.

Додана вартість завдяки тіснішій співпраці на федеральному рівні

Для забезпечення, серед іншого, досягнення РЦБ поставлених цілей щодо скорочення витрат та створення доданої вартості,  й надалі увага приділятиметься посиленню ключових компетенцій афілійованих компаній.  30 млн євро, зароблених афілійованими компаніями, є вагомим внеском у результат Групи.

«Спільне розміщення у новій будівлі за адресою 1190 Vienna деяких підрозділів РЦБ та більшості афілійованих компаній починаючи з цього літа, забезпечило покращення комунікацій та співпраці», - зазначає Ротенштайнер.

Вжиті на цей час заходи уже забезпечили стійкий позитивний ефект протягом останніх років.  Цю саму тенденцію можна спостерігати і в поточному році. Загалом, усі афілійовані компанії успішно завершили перше півріччя 2015 року. Незважаючи на складні умови, їм вдалося не лише досягти планових показників, але й перевищити їх. У майбутньому також важливо використовувати ефект синергії та потенціал ефективності спеціалізованих компаній.

Частка цих компаній в доходах за перше півріччя (до відрахувань міноритарним акціонерам) становила 71 млн євро.  Порівняно з попереднім роком це означає підвищення на 12 млн євро.  Такий результат досягнуто завдяки зростанню часток страхової компанії UNIQA (плюс  5 млн євро) та інвестиційної компанії LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST (плюс 9 млн євро).

Детальний звіт правління Групи та консолідовані фінансові звіти опубліковано в  «Фінансовому звіті за І півріччя 2015 року». Звіт доступний на http://www.rzb.at/safr2015 .

* * * * *

Райффайзен Центральбанк Остеррайх (РЦБ) є головною установою  найбільшої австрійської банківської Групи Райффайзен (РБГ), включаючи Райффайзен Банк Інтернаціональ (РБІ).  Він також виступає управляючим центром для всієї Групи РЦБ та функціонує як платформа для банківської Групи Райффайзен, особливо на її внутрішніх ринках – в Австрії та Центрально-Східній Європі (ЦСЄ).

Через дочірню компанію Райффайзен Банк Інтернаціональ РЦБ управляє однією з найбільших банківських мереж у ЦСЄ. На 15 ринках у цьому регіоні представлені дочірні банки, лізингові компанії та низка інших надавачів фінансових послуг Групи. Майже 55 тис. працівників Групи РЦБ обслуговують більш ніж 14,8 млн. клієнтів у близько 2800 його відділеннях.

За детальнішою інформацією звертайтеся, будь ласка, до Інгрід Кренн-Дітц (+43-1-71 707-6055, [email protected]) або Моніки Рідель (+43-1-71 707-8787, [email protected]).

http://www.rzb.at, http://www.rbinternational.com