РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #11 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #12 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #13 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #14 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #15 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19 #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
17 Березня 2021

РБІ: консолідований прибуток становить 804 млн євро, незважаючи на наслідки пандемії COVID-19

Незважаючи на складні ринкові умови та незмінно низькі відсоткові ставки на ринку, Райффайзен Банк Інтернаціональ  (РБІ) повідомив про консолідований прибуток за 2020 рік у сумі 804 млн євро. Пандемія, крім прямих наслідків, також призвела до істотного зниження відсоткових ставок і знецінення валют у деяких країнах, що є ключовими ринками РБІ.

«РБІ на початку епідемії мав міцну позицію, і тому досяг задовільного результату, зважаючи на дуже складні умови», – зауважив Йоганн Штробль, Голова Правління РБІ.

Враховуючи рекомендацію ЄЦБ щодо виплати дивідендів, Правління РБІ надасть Загальним річним зборам, які планується провести 22 квітня 2021 року, пропозицію щодо виплати дивідендів у розмірі 0,48 євро на акцію.

«Ми добре забезпечені капіталом, що дозволяє нам зростати з нашими клієнтами та водночас надати акціонерам можливість долучитися до успіху РБІ», – зазначив Штробль.

Завдяки продовженню вакцинації від COVID-19, у другому кварталі 2021 року можна очікувати на часткове послаблення жорстких обмежень. Разом із відкладеним попитом, а також стимулами монетарної та фіскальної політики, це має призвести до помітного відновлення економіки протягом року. Після негативної динаміки зростання ВВП, що спостерігалася в усіх країнах Центральної та Східної Європи у 2020 році, Raiffeisen Research очікує зростання ВВП у 2021 році на рівні 3,7% у Центральній Європі, 4,6% у Південно-Східній Європі, 2,4% у Східній Європі та 3,5% у Австрії.

Загальні адміністративні витрати знизились

Операційний дохід знизився на 5% до 5 195 млн євро, зокрема, через зниження чистого відсоткового доходу на 5%  (3 241 млн євро) та зменшення чистого комісійного доходу на 3%  (1 738 млн євро). Жорсткі карантинні обмеження призвели до зниження доходів, зокрема, у другому кварталі, тоді як на чистий відсотковий дохід вплинули нижчі відсоткові ставки, головним чином, внаслідок зниження облікових ставок на деяких ринках. Це компенсувалося зниженням загальних адміністративних витрат, яке також становило 5%, до 2 949 млн євро. Основними чинниками при цьому були зниження інших адміністративних витрат і вплив змін валютних курсів. Співвідношення витрат та доходів на рівні 56,8% підвищилось на 0,3 п.п. порівняно з попереднім роком.

Збитки від знецінення фінансових активів підвищились внаслідок рецесії 

Рецесія, спричинена пандемією COVID-19, негативно вплинула на РБІ, головним чином,  через збитки від знецінення фінансових активів у сумі 630 млн євро, з яких активи у розмірі 288 млн євро класифікуються як такі, що перебувають на стадії 3, тобто фактично в стані дефолту.

Коефіцієнт непрацюючих кредитів на рівні 1,9% був на 0,2 п.п. нижчим, ніж у минулому році, головним чином унаслідок збільшення обсягів кредитів на тлі майже стабільного рівня непрацюючих кредитів через продаж чи припинення визнання. Коефіцієнт покриття непрацюючих кредитів підвищився на 0,5 п.п. до 61,5%.

Загальний коефіцієнт капіталу (на повній основі) становить 18,4%

У 2020 році коефіцієнт основного капіталу першого рівня (на повній основі) становив 13,6%, з відрахуванням початкової пропозиції дивідендів за 2019 рік, а також пропозиції дивідендів за 2020 рік. Коефіцієнт першого рівня становив 15,7%, а коефіцієнт сукупного капіталу 18,4%.

Прогноз

Ми очікуємо на помірний приріст кредитів у першій половині 2021 року, що прискориться у другому півріччі.

Коефіцієнт резервування на 2021 фінансовий рік, як очікується, становитиме приблизно 75 б.п., у зв’язку зі спливом строків мораторію та програм державної підтримки.

Ми маємо незмінну мету щодо досягнення коефіцієнту співвідношення витрат та доходів на рівні приблизно 55% – можливо, вже у 2022, залежно від швидкості відновлення економіки.

Ми очікуємо на покращення показника консолідованої рентабельності власного капіталу в 2021 році, при цьому середньострокова мета становить 11 %.

Ми підтверджуємо цільовий показник коефіцієнту капіталу першого рівня приблизно 13% на середньострокову перспективу.

З огляду на зазначений цільовий показник, плануємо здійснити розподіл від 20 до 50% консолідованого прибутку.

* * * * *

Річний звіт доступний на сайті http://ar2020.rbinternational.com, версія німецькою на сторінці http://gb2020.rbinternational.com.

Звіт РБІ щодо сталого розвитку за 2020 був оприлюднений сьогодні водночас з річним звітом. Цей консолідований нефінансовий звіт, який подається відповідно до Закону Австрії про вдосконалення сталого розвитку та розмаїття, доступний тут: www.rbinternational.com/sustainabilityreport.