Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #11 | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #12 | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #13 | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #14 | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #15 | Raiffeisen Bank Aval Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
12 Червня 2024

Райффайзен Банк та ЄБРР домовились у Берліні підтримати український бізнес на 100 млн євро

Райффайзен Банк (Україна) та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали угоду щодо нової програми з розподілу ризиків при кредитуванні українського бізнесу на суму 100 млн євро. Угоду було підписано у Берліні 12 червня 2024р. під час Конференції з відновлення України.

У рамках угоди ЄБРР надасть Райфу гарантію на 50 млн євро для покриття ризиків (risk sharing) за новими кредитами українському бізнесу на загальну суму в еквіваленті 100 млн євро.

Угода реалізується в рамках Програми ЄБРР стійкості та засобів існування – ініціативи, спрямованої на спрощення доступу до фінансування приватному корпоративному бізнесу в Україні, а також в рамках Програми ЄБРР щодо Конкурентоспроможності та Інклюзивності Малого та Середнього Бізнесу в Країнах Східного Партнерства за підтримки та фінансування Європейським Союзом. Вона спрямована на підтримку сталих інвестицій у технології, що відповідають найкращим стандартам у сфері якості продукції, охорони здоров'я та безпеки праці, захисту навколишнього середовища та сприяють використанню «зелених» технологій, підвищуючи таким чином конкурентоспроможність мікро-, малих та середніх підприємств, в тому числі ветеранських, релокованих та постраждалих від війни бізнесів.

Це вже друга угода з ризик-шерингу на портфельній основі між Райфом та ЄБРР, що була укладена з лютого 2022 року. Таким чином сума ризику, який готовий брати на себе ЄБРР в угодах розподілу ризику з Райффайзен Банком, за останні два роки зросла до понад 230 млн євро. 

«Ми раді новому етапу співпраці з Райффайзен Банком, який завжди підтримує український бізнес. Фінансування в рамках угоди буде спрямовано на кредитування українського бізнесу в аграрній сфері, харчовій промисловості, ритейлі та логістиці з умовою, що дохід від цієї діяльності буде залишатися в Україні. 

20% наданого Райффайзен Банком фінансування з компонентою інвестиційних стимулів буде спрямовано на підтримку довгострокових кредитів для мікро-, малих та середніх підприємств для модернізації технологій та обладнання відповідно до стандартів ЄС, включаючи інвестиції в «зелені» технології, на які передбачено 70% фінансування, а також на підвищення конкурентоспроможності», – зазначив віце-президент ЄБРР з банківських питань Маттео Патроне.

«Ми вдячні ЄБРР, нашому акціонеру, за підтримку України та українського бізнесу. Відтепер українські підприємства матимуть більше можливостей для отримання доступного фінансування, а саме змогу за певних умов повернути до 30% суми кредиту у вигляді стимулюючих грантів. У рамках співпраці з ЄБРР протягом 2022-2024 років Райф профінансував клієнтів на суму до 6 млрд грн, що дозволило створити нові робочі місця, збільшити експорт продукції, реалізувати соціально важливі інфраструктурні проєкти, запровадити «зелені» технології для виробництва продовольства та енергоресурсів. Разом ми працюємо для України», – сказав голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.