За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #11 | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #12 | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #13 | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #14 | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #15 | Raiffeisen Bank Aval За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
01 Лютого 2023

За результатами 2022 року Райффайзен Банк Україна став третім за коштами клієнтів та одним з лідерів з кредитування та операцій з валютою

Райффайзен Банк Україна завершив 2022 рік із прибутком 1,5 млрд грн*, що майже в 3 рази менше результату довоєнного року, який складав 4,6 млрд грн.

Довіра клієнтів, лідерські позиції на ринку, ефективне управління доходами, ризиками та видатками зумовили зростання операційного прибутку Райффайзен Банку у 2022 році майже вдвічі до 11,4 млрд грн.

Разом з тим банк збільшив відрахування у резерви на покриття можливих кредитних та операційних ризиків, спричинених війною, на 9,5 млрд грн. Частка непрацюючих активів у кредитному портфелі банку за рік зросла до 14%. Недоотримані доходи від комісійних та процентних операцій, а саме від скасування комісій та «кредитних канікул» клієнтам оцінюються банком у 400 млн грн. Це зумовило зниження чистого прибутку у 2022 році.

Банк є достатньо капіталізованим та виконує всі нормативи Національного банку України. Зокрема норматив достатності капіталу складає 18,6% при встановленому регулятором мінімальному рівні у 10%. Коефіцієнт чистого стабільного фінансування становив 171,8% при нормативі 90%.

За рік портфель пасивів банку збільшився на 35% за рахунок коштів клієнтів і фізичних, і юридичних осіб. Це дозволило збільшити частку банку на ринку пасивів з 7,0% до 7,8% і вкотре доводить зростання довіри до банку. Банк покращив ринкову позицію за цим показником, піднявшись із 4го на 3 місце.

В умовах війни, загальний кредитний портфель банку зріс на 1% до 71,39 млрд грн. Водночас Райффайзен Банк Україна зосередив зусилля на кредитуванні критичних для країни галузей економіки, а саме агросектору, логістики та роздрібної торгівлі, фармацевтики та постачання палива. У 2022 році банк видав 100 млрд грн нових кредитів за рахунок власних коштів та участі у державних програмах. Банк посідає друге місце за обсягами укладених кредитних договорів по програмі «5-7-9%».

Банк традиційно посідає лідерські позиції на ринку валютних готівкових та безготівкових операцій. Відповідаючи на виклики економіки воєнного часу, Райффайзен Банк у 4 рази збільшив обсяг ввезення готівкової іноземної валюти в країну, що дозволило ринку скоригувати дисбаланс попиту та пропозиції. Так само банк відіграв значну роль в поверненні в Україну більше 1,2 млрд грн готівкової гривні, яку українці за кордоном обміняли на місцеві валюти.

У 2022 році Райф купив у своїх клієнтів на 2,5 млрд дол. США більше, ніж продав, що вчетверо більше порівняно з 2021 роком. Більшу частину цієї валюти банк продавав на міжбанківському валютному ринку, відповідно зменшуючи для НБУ потребу у продажах валюти з золотовалютних резервів України.

Пріоритетом 2022 року банк визначив безпеку клієнтів та співробітників, безперервність діяльності та гуманітарну допомогу постраждалим від війни. Інвестиції в безперервність діяльності склали 370 млн грн. Банк одним із перших переніс всі операції клієнтів у хмару, повністю убезпечивши транзакції та клієнтські дані. 42% або 120 працюючих відділень банку облаштовані генераторами та засобами зв’язку для обслуговування клієнтів за відсутності енергопостачання.

У 2022 році за розмірами мережі Райффайзен Банк Україна посідав третє місце – або більше 300 працюючих відділень, близько 1500 АТМ та понад 27 тис POS-терміналів.

Протягом року Райффайзен Банк підтримував співробітників та їхні родини, збільшивши підтримку персоналу на 271 млн грн, в тому числі на матеріальну допомогу, додаткову винагороду, евакуацію та забезпечення проживання, а також збереження за власною ініціативою заробітних плат 150 мобілізованим співробітникам банку.

На гуманітарну допомогу постраждалим від війни Райффайзен Банк Україна спрямував 220 млн грн власних коштів, водночас акумулюючи через Raiffeisen Online 370 млн грн коштів, які надійшли від клієнтів на користь благодійних фондів.

У 2022 році Райффайзен Банк Україна задекларував та перерахував 1,9 млрд грн податків та зборів.

Райффайзен Банк Україна самовіддано працює в умовах воєнного часу, забезпечуючи стабільність банківських систем та повне виконання своїх зобов’язань перед клієнтами, співробітниками та державою.

* Попередні результати згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ)