Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #11 | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #12 | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #13 | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #14 | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #15 | Raiffeisen Bank Aval Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови» #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Травня 2023

Олександр Писарук: «Для успішного відновлення України потрібно виконати три критично важливі умови»

Допомога держав та міжнародних фінансових організацій на відновлення України може скласти, за оцінками, до 10% від необхідних коштів, тоді як 90% мали б надійти від приватних інвесторів.

На думку Олександра Писарука, голови правління Райффайзен Банку, притік прямих іноземних інвестицій в країну стане можливим за виконання трьох критично важливих умов. Про них він розповів сьогодні під час дискусії, присвяченої відновленню України та ініційованої в рамках загальних зборів UNIC.

Перша умова – для приватних інвесторів важливим є сталий мир після війни. В ідеалі – у вигляді мирного договору.

Навіть за виконання цієї умови потрібно ще одне – страхування ризиків війни та геополітичних ризиків. «Цього ринку немає зараз, але його потрібно запустити для надходження інвестицій. І зовнішні партнери України можуть допомогти з цим», – зазначив Олександр Писарук.

Третя умова – макроекономічна стабільність. Цьому сприятиме програма МВФ, розрахована на чотири роки і яка, з-поміж іншого, сприятиме дотриманню фіскальної дисципліни в Україні. Тож її виконання є необхідним для успіху України.

Щодо внутрішніх можливостей фінансування, то, як відзначив Олександр, вони обмежені. Ресурси держави, компаній та підтримка банків вже фактично задіяні на відновлення інфраструктури, бізнесу тощо. «Ми бачимо успішні приклади відновлення та розвитку, у тому числі, серед клієнтів Райффайзен Банку. Але наявних в середині країни ресурсів недостатньо, це далеко не ті обсяги, які мають вирішити глобальні проблеми», – додав він.

«Ми повинні відновити критичну інфраструктуру по-іншому, розбудувати країну за принципом build better, а не так, як було, - підкреслив Олександр Писарук. – І потрібно враховувати, що ми йдемо в Європу з її sustainable принципами. Тож і українська економіка має бути такою. У нашому банку бачимо, що клієнти вже готові реалізовувати екологічні та інші ESG проєкти. Їх підтримка має бути пріоритетом не лише на рівні нас, окремих банків, а й на рівні держави».