Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #11 | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #12 | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #13 | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #14 | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #15 | Raiffeisen Bank Aval Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
26 Серпня 2016

Група РЦБ: акцент на підвищення рівня капіталізації у 1 півріччі 2016 року

Відень. 26 серпня.

Успішне впровадження кількох заходів із підвищення капіталізації

  •  Прибуток до оподаткування знизився до 300 млн євро (1 півр./2015 - 549 млн євро)
  •  Прибуток після оподаткування зменшився до 123 млн євро (1 півр./2015 – 381 млн євро)
  •  Консолідований прибуток знизився до 12 млн євро (1 півр./2015 - 215 млн євро)
  •  Чисті резерви під збитки від знецінення знизилися на 33% до 403 млн євро
  •  Обсяг загальних активів скоротився на 0,5% до 138 млрд євро (порівняно з кінцем 2015 року)
  •  Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (загальний) зріс на 0,7 п.п. до 10,6% порівняно з кінцем 2015 року
  •  Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (перехідний) залишився незмінним – на рівні 10,4%

Група Райффайзен Центральбанк Остеррайх АГ (РЦБ), яка охоплює центральну інституцію  – банківську Групу Райффайзен в Австрії (Raiffeisen Banking Group Austria (RBG) та її підрозділи, включаючи  підгрупу Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ), страхову групу UNIQA та спеціалізовані дочірні компанії – завершила 1 півріччя 2016 року з позитивним результатом, на який дуже вплинули складні економічні та регуляторні умови. Прибуток до оподаткування досяг 300 млн євро. Консолідований прибуток РЦБ становить 12 млн євро.

Голова правління РЦБ Вальтер Ротенштайнер так підсумував результати роботи за перші шість місяців року: «На наші піврічні результати дуже вплинули низькі процентні ставки на ринку, і вони також викривлені через негативний ефект у розмірі 126 млн євро від часткового продажу нашої частки акцій в компанії UNIQA. Ми продовжуємо акцентувати основну увагу на покращенні нашої бази капіталу».

Підвищення рівня капіталізації

Численні заходи, вжиті раніше, такі як успішний старт програми трансформації РБІ чи продаж готелю Hilton у Відні, уже забезпечили позитивний ефект.  «Ми значно покращили нашу базу капіталу в першому півріччі 2016 року. Той факт, що коефіцієнт нашого базового капіталу 1 рівня (загальний) становить 10,6%, свідчить про те, що ми рухаємось у правильному напрямку.  Паралельно ми також працюємо над подальшим підвищенням цього рівня», - пояснив пан Ротенштайнер. Закриття угоди з часткового продажу акцій UNIQA, заплановане на осінь цього року, а також злиття компаній Raiffeisen-Landesbanken-Holding GmbH та R-Landesbanken-Beteiligung GmbH в РЦБ, забезпечить додатковий прибуток. Очікується, що запланована угода з UNIQA до кінця поточного року  покращить коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (загальний) РЦБ на 60 базисних пунктів, а базового капіталу 1 рівня (перехідний) – на 40 базисних пунктів. «З урахуванням часткового продажу акцій UNIQA,  коефіцієнт нашого базового капіталу 1 рівня (загальний) уже перевищить позначку 11%», - коментує Вальтер Ротенштайнер.

Крім того, в рамках загальної програми адаптації Групи РЦБ до підвищених регуляторних вимог та спрощення корпоративної структури, наразі РЦБ та РБІ незалежно розглядають можливість подальшого злиття. «Стосовно потенційного злиття ми плануємо оголосити своє рішення у другій половині вересня. Злиття РЦБ та РБІ могло б, серед іншого, позитивно вплинути на рівень капіталізації Групи РЦБ завдяки припиненню прав міноритарних акціонерів на частку акцій», - продовжив пан Ротенштайнер.

Скорочення резервів на покриття збитків за кредитами

Обсяг чистих резервів під збитки від знецінення скоротився загалом на 33% або на 203 млн євро, до 403 млн євро порівняно з таким самим періодом у минулому році.  Це відбулося внаслідок зниження чистих резервів на покриття збитків за кредитами для населення до 107 млн євро (найвагоміше зниження було зафіксовано в Україні). Крім РБІ, не знадобилися нові відрахування на чисті резерви під збитки від знецінення у масштабах Групи РЦБ в першому півріччі 2016 року.

Операційний дохід скоротився на 6% або на 150 млн євро, до 2 488  млн євро у порівнянні з 1 півріччям минулого року, і чистий процентний дохід продовжував знижуватися  – на 13% до 1 586  млн євро –  завдяки низьким процентним ставкам. Чистий торговий дохід підвищився до 88 млн євро за 1 півріччя (94 млн євро в річному обрахунку) внаслідок менших валютних коливань та покращення відкритої валютної позиції в Україні. Чистий комісійний дохід скоротився на 1%  до 773 млн євро порівняно з таким самим звітним періодом за минулий рік, чому сприяли, серед інших чинників, і FX- ефекти, нижчий гарантований дохід у РБІ та припинення бізнесу автокредитування в Росії.   Загальні активи РЦБ були загалом стабільними при помірному зниженні на 0,5% до 137 677 млн євро.

Підвищення коефіцієнта співвідношення витрат і доходів

Загальні адміністративні витрати зросли на 3% до 1 541 млн євро порівняно з 1 півріччям 2015 року, особливо через підвищені витрати на перерахування коштів у фонд  для врегулювання банківських проблем. Співвідношення витрат до доходів підвищилося на 5 п.п. до 61,9% також внаслідок зниження чистого процентного доходу.  Середня чисельність персоналу скоротилася ще на 2 751 осіб до 53 234 осіб у річному вимірі. Кількість відділень зменшилася на 139 – до 2 658.

На звітну дату коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (загальний) становив 10,6%. Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (перехідний) досягав 10,4%.

Задовільний внесок бізнес-сегментів у прибуток

РБІ прозвітував про консолідований прибуток у розмірі 210 млн євро. Відбулося відчутне покращення капіталізації, і основні економічні показники були задовільними з огляду на постійно низькі процентні ставки на ринку та скорочення обсягу кредитування. 

Не враховуючи одноразовий ефект від часткового продажу частки акцій в UNIQA,  інші учасники капіталу знову зробили дуже стабільний внесок  у консолідований прибуток РЦБ (загалом 62 млн євро).  Внесок UNIQA (після відрахувань міноритарним акціонерам, без урахування оціночних ефектів та часткового продажу її акцій) становив 24 млн євро. Спеціалізовані дочірні компанії (приміром, Raiffeisen Bausparkasse, Raiffeisen KAG, Raiffeisen-Leasing), а також такі компанії, як Leipnik-Lundenburger Invest Beteiligungs-AG та Card Complete теж здійснили значний позитивний внесок у показник консолідованого прибутку.  

Детальний звіт правління Групи РЦБ та консолідований фінансовий звіт за 1 півріччя 2016 року опубліковано на http://www.rzb.at/safr2016.

* * * * *

Райффайзен Центральбанк Остеррайх (РЦБ) є головною установою  найбільшої австрійської банківської Групи Райффайзен (РБГ), включаючи Райффайзен Банк Інтернаціональ (РБІ).  Він також виступає управляючим центром для всієї Групи РЦБ та функціонує як платформа для банківської Групи Райффайзен, особливо на її внутрішніх ринках – в Австрії та Центрально-Східній Європі (ЦСЄ).

РЦБ володіє близько 60,7% акцій РБІ. Акції РБІ котируються на Віденській фондовій біржі.

Через дочірню компанію РБІ РЦБ управляє однією з найбільших банківських мереж у ЦСЄ. На 14 ринках у цьому регіоні представлені дочірні банки, лізингові компанії та низка інших надавачів фінансових послуг Групи. Понад 52 тис. працівників Групи РЦБ обслуговують близько 14,2 млн. клієнтів у більш ніж 2600 його відділеннях.

 

За детальнішою інформацією звертайтеся, будь ласка, до Інгрід Кренн-Дітц (+43-1-71 707-6055, mailto:[email protected]) або Моніки Рідель (+43-1-71 707-8787, mailto:[email protected]).

 

http://www.rzb.at, http://www.rbinternational.com