Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #11 | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #12 | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #13 | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #14 | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #15 | Raiffeisen Bank Aval Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Серпня 2020

Фінансовий звіт РБІ за перше півріччя 2020 року

Стабільні основні доходи; 368 млн консолідованого прибутку в умовах негативного впливу COVID-19

•             Стабільні основні доходи в річному обрахунку при зростанні чистого процентного доходу на 2% та незмінному комісійному доході (нижчому у поквартальному обчисленні через локдаун).

•             Кредити клієнтам зросли на 3% із початку року попри суттєвому знеціненню місцевих валют.

•             Коефіцієнт резервування на рівні 0,67% у першому півріччі року; зростання обумовлене переважно наслідками COVID-19.

•             Консолідований прибуток – 368 млн євро, на який негативно вплинули підвищення витрат на ризики та знецінення компаній при оцінці за капіталом (інший результат).  

•             Чиста процентна маржа знизилася на 22 базисних пункти у поквартальному обчисленні – до 2,21%.

•             Коефіцієнт непрацюючих активів (NPE) та коефіцієнт покриття непрацюючих активів дещо покращилися – до 1,9% та 63,3%, відповідно.

•             Коефіцієнт базового капіталу першого рівня CET1 становить 13,2% (включаючи результат з початку року).

У першому півріччі 2020 року Райффайзен Банк Інтернаціональ (РБІ)  отримав консолідований прибуток 368 млн євро. Консолідований прибуток знизився на 203 млн євро в річному обчисленні. На результат негативно вплинули безпосередні чи опосередковані наслідки кризи, викликаної COVID-19. Вони позначилися і на витратах, пов’язаних із ризиками кредитування, і на наслідках, пов’язаних із мораторіями на виплати та знеціненням інвестицій та гудвіла.  

«РБІ перебуває у хорошій формі. У нас достатня база капіталу та міцна ліквідна позиція. Ми не переглядаємо наші прогнози. Ми очікуємо дохідність капіталу (ROE) РБІ на рівні середніх однозначних чисел цьогоріч», - сказав голова Правління Йоганн Штробль.

Загальні адміністративні витрати скоротилися на 23 млн євро за рік, до 1474 млн євро. Співвідношення витрат до доходів (CIR) знизилося на 5 п.п. до 54,8%.

Рецесія найбільш помітна у збитках від знецінення

Рецесія, викликана пандемією COVID-19, знайшла найбільш помітне відображення на збитках від знецінення фінансових активів, що досягли 312 млн євро порівняно з дуже низьким рівнем у 12 млн євро в минулому році.  

Коефіцієнт непрацюючих активів (NPE ratio) на рівні 1,9% знизився на 0,2 п.п. порівняно з кінцем минулого року, переважно через підвищення обсягів кредитування. Коефіцієнт покриття непрацюючих активів (NPE coverage ratio) покращився на 2,4 п.п., до 63,3%.  

Коефіцієнт сукупного капіталу (на загальній основі) становить 17,5%

Коефіцієнт базового капіталу першого рівня на загальній основі з урахуванням піврічного результату становить 13,2%, коефіцієнт капіталу першого рівня  (tier 1 ratio) – 14,6%, а коефіцієнт сукупного капіталу  – 17,5%.

Поквартальне порівняння

«Після позитивної динаміки доходності у першому кварталі ми пережили значний спад у другому кварталі року через локдаун. Тим часом, ми спостерігаємо відновлення економічної активності в багатьох сферах», – зазначив пан Штробль.

Чистий процентний дохід знизився на 57 млн євро у поквартальному обрахунку, до 825 млн євро. Чиста процентна маржа знизилася на 22 базисних пункти 2,21% переважно в результаті негативної динаміки в багатьох країнах присутності Групи через зниження ставки, пов’язане з COVID-19.

Загальні адміністративні витрати скоротилися на 36 млн євро у поквартальному обчисленні – до  719 млн євро.

Збитки від знецінення фінансових активів на 5 млн євро перевищили рівень попереднього кварталу – 158 млн євро.

Консолідований прибуток у розмірі 192 млн євро на 15 млн євро перевищує показник за попередній квартал. На противагу, операційний результат знизився на 83 млн євро, що спричинене значним скороченням основних доходів.  

* * * * *

Доступ до онлайн-версії звіту англійською мовою на http://qr022020.rbinternational.com, німецькою мовою – на http://zb022020.rbinternational.com.

* * * * *

Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ) вважає Австрію, де він є провідним корпоративним та інвестиційним банком, і країни Центральної і Східної Європи (ЦСЄ) своїм внутрішнім ринком. На 13 ринках у цьому регіоні працюють дочірні банки РБІ. Крім того, Група охоплює низку компаній, які надають інші фінансові послуги, наприклад, у сферах лізингу, управління активами, придбання та поглинань бізнесу.

Майже 46 тис. працівників банку обслуговують 16,7 млн клієнтів у понад 2000 відділень, більшість із яких розташовані у ЦСЄ.

Акції РБІ котируються на Віденській фондовій біржі. Австрійські регіональні банки Райффайзен володіють майже 58,8% акцій. Решта акцій знаходиться у вільному обігу. У складі австрійської банківської Групи Райффайзен (Raiffeisen Banking Group) РБІ слугує центральною установою для регіональних банків Райффайзен та інших афілійованих кредитних установ.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка, до Інгрід Кренн-Діц (Ingrid Krenn-Ditz, +43-1-71 707-6055, [email protected]) або Крістофа Данца (Christof Danz, +43-1-71 707-1930, [email protected])

http://www.rbinternational.com