Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #11 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #12 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #13 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #14 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #15 | Raiffeisen Bank Aval Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
07 Травня 2020

Бізнес-спільнота висловила подяку НБУ за допомогу в протистоянні кризі

Бізнес-асоціації України, членом частини яких є Райффайзен Банк Аваль, а також інші представники бізнес-спільноти поширили заяву, у якій подякували Національному банку України за допомогу в протистоянні кризі через поширення COVID-19.

Ділимося з вами текстом цієї заяви.

«БІЗНЕС-СПІЛЬНОТА ТА ЕКСПЕРТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПІДТРИМУЮТЬ ЗУСИЛЛЯ НБУ В ПРОТИСТОЯННІ КРИЗІ

В умовах світової пандемії, турбулентності та непрогнозованості, бізнес-спільнота України вважає за необхідне подякувати Національному банку України та підкреслити основні стратегічні кроки, зроблені регулятором, що дозволяють не допустити деструктивних наслідків для економіки країни. Так, в перший же тиждень запровадження карантину (ще задовго до ухвалення перших антикризових рішень Верховною Радою) НБУ оголосив велику програму заходів, зокрема:

· Робота банківської системи – запроваджено нові програми підтримки банків довгостроковим фінансуванням, яке вони можуть спрямувати в економіку, щоб підтримати активність бізнесу та громадян, котрі найбільше потерпають від карантину.

· Кредити – введено особливий пільговий період обслуговування кредитів населення, малого, середнього та великого бізнесу в період дії карантину.

· Депозити – банкам заборонено вводити будь-які обмеження щодо форми та обсягу зняття депозитів при закінченні їх терміну. Як результат, не зважаючи на поточну кризу, масового відтоку депозитів не спостерігається. Населення довіряє банківській системі та національній валюті – у квітні спостерігається збільшення коштів на гривневих рахунках фізичних осіб.

· Валютний ринок – через валютні інтервенції регулятор згладжував коливання гривні, завдяки чому вдалося подолати паніку на ринку. Жодні валютні обмеження не були введені для бізнесу, їхнє введення навпаки могло б зашкодити ситуації, погіршити бізнес-клімат та спровокувати ще більшу паніку.

· Платежі – відмінено тарифи на роботу системи електронних платежів, а також плату за підкріпленнями банків готівкою на період карантину.

· Безпека – готівка, яка вилучається з обігу, перевозиться до сховища НБУ на "карантин" для знезараження банкнот, а банки підкріплюються готівкою, яка зберігалася у сховищах НБУ до початку поширення коронавірусної інфекції на території України.

· Як майбутній регулятор страхових компаній, НБУ надав пропозиції Нацкомфінпослуг для забезпечення дистанційної і безперебійної роботи страховиків в умовах карантину.

Стабільно низька інфляція забезпечує прогнозованість економіки та відсутність тиску на реальні наявні доходи населення в умовах кризи. Зараз криза, а інфляція стабільна – це перша важлива віха.

НБУ оперативно перерахував у найскрутніший час (поки ще не настав термін сплати податку на прибуток бізнесом) майже 43 млрд. грн., забезпечивши майже половину доходів загального фонду Державного бюджету в квітні, що дозволило наростити видатки загального фонду в квітні на 14% р/р при зменшенні доходів на 13% р/р.

Волатильність гривні з моменту запровадження поточної монетарної політики у 2016 році – одна з найнижчих серед порівнянних валют світу. При цьому НБУ не таргетує обмінний курс, а тільки згладжує коливання. Ринок сам виправляє дисбаланси курсом, регулятор тільки згладжує волатильність. Зараз криза, а курс стабільний – друга важлива віха.

Міжнародні резерви мають надійну і диверсифіковану структуру, та близькі за обсягом до 100% нормативу ARA, встановленого МВФ. Оскільки нагальної потреби в поповненні резервів нема, Україні потрібно сконцентрувати всі залучення коштів на державний бюджет. НБУ докладає до цього зусилля шляхом перемовин з МВФ, Світовим банком, Європейською комісією та іншими донорами.

Банківська система добре підготовлена до цієї кризи – кілька років навчань та розробки чітких інструкцій не дали ринку опинитися беззбройними в цій ситуації. Зараз криза, а банківська система стабільна та ліквідна – третя важлива віха.

Тож бізнес-спільнота підтримує зусилля НБУ в протистоянні кризі, адже наше спільне завдання – вийти з кризи, не втративши економіку та імідж на фінансових ринках».