Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #3 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #13 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #14 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #15 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #16 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #17 | Raiffeisen Bank Aval Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ. #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
07 Червня 2018

Як зміниться законодавче поле для власників ТОВ.

12 березня Президент України підписав Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який набуде чинності через три місяці після офіційної публікації його тексту. Основною філософією документа є гнучкість і диспозитивність. Тепер ТОВ зможуть самостійно вибирати правила, за якими їм жити.

Виняток становлять деякі критичні питання, які є імперативними, а значить, всі поняттєві «серветки» і документи «на коліні» можуть бути обрамлені в юридично вагомі акти, які будуть належним чином захищати інтереси всіх сторін. Які інструменти приносить закон і що це означає для бізнесу?

1. Інститут корпоративних договорів

Необхідне та довгоочікуване нововведення, яке з високим ступенем гнучкості дозволить учасникам ТОВ на будь-якому етапі існування компанії домовитися про те, як вони будуть діяти надалі. Цей інструмент дозволить уникнути безлічі конфліктів серед учасників бізнесу, їхніх кредиторів і тощо.

2. Можливість створення наглядових рад

Дозволить власникам ефективніше контролювати менеджмент. Разом з цим з’являється низка інструментів, які можуть забезпечити притягнення до відповідальності як директорів, так і членів наглядової ради за завдані компанії збитки.

3. Механізми ефективнішого управління товариством

Змінено порядок прийняття рішень учасниками ТОВ і передбачені інші інструменти управління та контролю з боку учасників ТОВ.

4. Право на отримання кредиту або фінансування під заставу частки учасника

Це полегшить залучення додаткових коштів для бізнесу. Ба більше, передбачена процедура можливості стягнення частки кредитором.

5. Вводиться порядок узгодження та укладення значних угод, а також угод із зацікавленістю

Учасники мають право самостійно визначити в статуті ТОВ, яка угода є значною саме для них. Такі норми дозволять кожному індивідуально регулювати фінансову дисципліну в компаніях.

6. Підвищується захищеність власників

Закон містить норми, що знижують ризик рейдерського захоплення ТОВ і ризики розмиття часток учасників ТОВ. З набранням чинності закону міноритарних учасників можна буде виключати тільки в судовому порядку. Крім того, знімаються обмеження щодо формування статутного капіталу та спрощується процедура реєстрації успадкування частки в статутному капіталі товариства.

Артем Кузьменко, старший юрист Eterna Law

Джерело: https://kfund-media.com