З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #3 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #13 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #14 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #15 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #16 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #17 | Raiffeisen Bank Aval З липня звітуємо з ПДВ щомісяця #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
14 Липня 2020

З липня звітуємо з ПДВ щомісяця

У травні внесено зміни до Податкового кодексу Украіни, якими встановлено для ПДВ місячний звітній період. Починаючи з якого звітного періоду платники єдиного податку повинні перейти на місячний звітній період?

Нагадаємо, що платниками ПДВ мають бути тільки єдинники третьої групи за ставкою 3%. Вони мали право обрати звітній період для ПДВ, який дорівнює кварталу, подавши разом з декларацією з ПДВ за грудень або 4-й квартал заяву про вибір квартального періоду. Змінити звітній період було можливо тільки один раз на рік. Отже якщо така заява була подана в січні або лютому 2020 року, то єдинник – платник ПДВ повинен протягом 2020 року звітувати з ПДВ щоквартально.

Але з 23 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16.012020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466), яким внесено зміни до ст. 202 ПКУ. Відповідно до цих змін встановлюється єдиний звітний період, який дорівнює календарному місяцю, для усіх категорій платників ПДВ, у тому числі для єдинників, які зареєстровані платниками ПДВ.

З 23 травня застосовуються нові вимоги ст. 202 ПКУ. Отже, квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується. Тому останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. За другий квартал необхідно звітувати не пізніше 9 серпня 2020 року.

Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без виключення платники ПДВ, в тому числі єдинники, зобов’язані подавати податкову декларацію з ПДВ щомісячно. Подати податкову декларацію з ПДВ за липень необхідно не пізніше 20 серпня 2020 року.

При цьому від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, обчислене в податкових деклараціях з ПДВ за ІІ-й квартал 2020 року, переноситься до декларацій за липень 2020 року.

Необхідно звернути увагу на наступне. Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники ПДВ подавали квартальну звітність з ПДВ, подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу.

Наталя Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»