Як працювати ФОП під час війни #3 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як працювати ФОП під час війни #13 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #14 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #15 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #16 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #17 | Raiffeisen Bank Aval Як працювати ФОП під час війни #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
15 Квітня 2022

Як працювати ФОП під час війни

Зміни до ПКУ стосуються не тільки юридичних осіб, а й підприємців, щоб і вони мали можливість забезпечувати всім необхідним не лише ВСУ і тероборону, а й мирне населення та вимушено переміщених. Розглянемо детальніше ті зміни, які стосуються переважно ФОП. Зміни застосовуються тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Сплата податків та подання звітності

Для ФОП на загальній системі оподаткування, як і для юросіб, передбачена можливість відтермінування строків як подання звітності, так і сплати податків. Якщо через воєнні дії відсутня можливість своєчасно відзвітувати або сплатити податки, то податкова не притягне до відповідальності за умови, що протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні ФОП сплатить своєчасно не сплачені податки та збори і подасть не подану звітність.

Дещо інші вимоги до ФОП, які у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях не змогли своєчасно звітувати або сплатити податки: для них також скасована відповідальність за умови, що вони виправлять такі порушення. Їм надано один місяць від дня закінчення дії наслідків, які унеможливили своєчасно звітувати або сплатити податки.

ФОП – платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок. Але якщо така можливість є, держава буде тільки вдячна, тому що ці кошти зараховуються до місцевого бюджету і будуть використані на відновлення наших міст та населених пунктів.

Якщо ФОП прийме рішення не сплачувати єдиний податок, то й не потрібно буде заповнювати за цей період декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Звільнення від сплати ЄСВ та штрафних санкцій

На період з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців мають право не сплачувати ЄСВ підприємці, у тому числі платники єдиного податку, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства. У такому разі вони не заповнюють розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Також за власним рішенням можуть не сплачувати ЄСВ роботодавці – ФОП – платники єдиного податку другої та третьої груп за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. Суми ЄСВ, нараховані та не сплачені такими роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких такі наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено єдиний внесок за рахунок державного бюджету.

На період дії правового режиму воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його припинення або скасування не застосовуються окремі штрафні санкції (ухилення від взяття на облік, несвоєчасна сплата ЄСВ, при донарахуванні ЕСВ податковими органами, ненадання звітності тощо) та пеня.

На зазначений період встановлено мораторій на проведення перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Застосування РРО/ПРРО та відповідальність про порушення вимог Закону про РРО

Для тих ФОП, які зобов’язані під час готівкових розрахунків застосовувати РРО/ПРРО, все залишилось без змін – зареєстрували до війни, то якщо працюєте і покупець розраховується готівкою або карткою, необхідно їх використовувати. Але в Закон про РРО було внесено зміни, якими була скасована відповідальність за порушення вимог Закону про РРО. Не застосування відповідальності стосується не всіх правопорушень. Як і раніше, відповідальність застосовується у разі порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Підтвердженням тому, що РРО/ПРРО продовжують застосовувати, може служити нова норма Закону про РРО, яка передбачає, що на період відсутності зв’язку продовжується проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з використанням фіскальних номерів з діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, понад встановлених строків (36 та 168 годин). Також дозволено використання програмного РРО у період відсутності зв’язку між таким ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів.

Витрати ФОП на загальній системі оподаткування

Розширено перелік витрат, на суму яких можна зменшити загальний дохід. Отже, змінами до ПКУ передбачено, що ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть врахувати у складі витрат документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Нацгвардії, СБУ, військовим формуванням, закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності тощо.

Спецрежим на спрощеній системі оподаткування

З 1 квітня 2022 року тимчасово, до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, введено можливість для підприємців незалежно від системи оподаткування стати платником єдиного податку 3-ї групи з особливостями, а саме, використовувати відсоткову ставку єдиного податку у розмірі 2% доходу.

Платниками єдиного податку 3-ї групи, які використовують вказані особливості оподаткування, без урахування обмежень, встановлених п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути:

1) ФОП, які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, ломбарди; реєстратори цінних паперів;

3) фізичні особи – нерезиденти.

Зазначимо, що перехід (обрання) спецрежиму є добровільним. ФОП самостійно визначає, чи здійснювати йому такий перехід, чи залишатися на тій системі оподаткування, яку він застосовував (у тому числі залишатися єдинником за ставкою, яку він сплачував – 3%+ПДВ або 5%).

Якщо ФОП вирішить обрати або перейти на спрощену систему оподаткування з особливостями, йому необхідно подати до податкової заяву. До заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими цим пунктом:

  • з 1 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;
  • з наступного робочого дня після подання заяви – у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

Новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Повернення на загальні умови сплати єдиного податку або загальної системи оподаткування відбуватиметься автоматично. Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували спрощену систему з особливим порядком оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання такої системи з особливостями.

При цьому ФОП має право й самостійно відмовитися від використання спрощеної системи з особливим порядком оподаткування за ставкою 2% з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Новоутворені суб’єкти господарювання, які бажають обрати спрощену систему з особливим порядком оподаткування, подають заяву за загальною процедурою, передбаченою ПКУ.

Для цієї категорії платників єдиного податку третьої групи встановлено податковий період, який дорівнює календарному місяцю.

Тобто звітувати необхідно буде щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця. Першу декларацію необхідно буде подати, починаючи зі звітності за квітень не пізніше 20 травня 2022 року.

Сума податкового зобов’язання, зазначена в цій податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку. Тобто сплатити необхідно буде за квітень не пізніше 30 травня 2022 року.

Якщо ФОП вирішить продовжувати сплачувати ЄСВ, то разом з податковою декларацією платника єдиного податку за грудень необхідно подати відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання.

Платники єдиного податку, які обрали спецрежим, але до переходу на таку систему оподаткування були зареєстровані платниками ПДВ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати цього податку за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою (не анульованою).

Операції, здійснені платником єдиного податку третьої групи, який використовує спецрежим, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Звернімо увагу, що інші суб’єкти господарювання, які залишаються платниками ПДВ, можуть відмовитись працювати з такими платниками єдиного податку, тому що в них буде відсутній податковий кредит, що для них дуже невигідно.

У разі відмови від спецрежиму відновлюються всі обов’язки платника ПДВ. А саме платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання.

Отже платникам ПДВ дуже ретельно необхідно підходити до прийняття рішення на перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2%.