Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #3 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #13 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #14 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #15 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #16 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #17 | Raiffeisen Bank Aval Відпустка на дітей: кому і скільки належить? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Липня 2020

Відпустка на дітей: кому і скільки належить?

Це одне з найактуальніших «літніх» питань з боку персоналу, з яким стикаються підприємці. Дійсно, крім «звичайної» щорічної відпустки частина найманих працівників мають право на додаткову відпустку. Розберемося, хто, коли і на скільки має на це право.

Хто має право на додаткову відпустку

Додаткова відпустка на дітей надається переважно працюючій матері (хоча іноді й батькові) згідно зі cт. 19 «Закону про відпустки» в таких випадках:

- жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

- жінці, яка має дитину-інваліда або яка усиновила дитину;

- матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи;

- одинокій матері (нею вважається жінка, яка не перебуває в шлюбі, в свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис зроблено за вказівкою матері; вдова, інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама);

- батькові дитини або дитини з інвалідністю підгрупи А I групи, який виховує її без матері (у тому числі при тривалому перебуванні матері в лікувальному закладі);

- особі, яка взяла під опіку дитину або дитину з інвалідністю підгрупи А I групи;

- одному з прийомних батьків.

Вік дітей і право на відпустку

Відпустка за наявності двох і більше дітей надається до досягнення старшому 15 років. А вік дитини з інвалідністю, усиновленої або тієї, що знаходиться під опікою, Законом про відпустки не встановлено. Тому для визначення віку цих дітей потрібно керуватися загальними нормами законодавства: дитиною вважається особа віком до 18 років.

За який період надається відпустка

Додаткова відпустка повинна надаватися щороку. Не за відпрацьований робочий рік, відлік якого починається від дня укладення трудового договору, а саме за календарний рік. Перераховані вище категорії працівників отримують цю відпустку додатково до належної всім основної щорічної відпустки. У повній тривалості вона може бути запитана у будь-який час протягом календарного року. Але за умови, що на дату початку відпустки працівник має стаж роботи в компанії хоча б один день.

Наприклад, у працівниці двоє дітей, старшій дитині виповнилося 15 років у січні 2020 року. Додаткова відпустка може бути надана їй, як матері двох дітей у віці до 15 років, до кінця цього року.

Коли надається «дитяча» відпустка?

Відповідно до Закону про відпустки, за бажанням працівника така відпустка може надаватися одночасно з щорічною основною відпусткою або окремо. Сам співробітник приймає рішення про оформлення відпустки на дітей у зручний для нього час, і роботодавець не може йому в цьому відмовити. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік або за декілька попередніх років (працюючи в цій же компанії), співробітник має право використовувати всі відпустки в одному році або «в розстрочку» протягом декількох років. А в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні цієї відпустки.

Тривалість відпустки

«Пільгові» мама або тато мають право на додаткові 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Але за наявності декількох підстав загальна тривалість додаткових відпусток не повинна перевищувати 17 днів. Співробітник може використовувати дві відпустки окремо. Наприклад, спочатку 10 календарних днів за однією підставою, а через деякий час на іншій підставі - 7 календарних днів. Можна - одним «траншем», або разом з основною щорічною. Зауважимо, якщо є одна підстава, то ділити на частини таку «бонусну» відпустку не можна.

Чи можна відкликати співробітника з відпустки?

Згідно з 3аконом про відпустки, відкликання допускається тільки з щорічної відпустки і виключно за обставин, визначених цим Законом. А значить, відкликати працівників з відпусток на дітей роботодавець не має права навіть за бажанням працівника.

Наталя Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»