Новації щодо податкових накладних #3 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Новації щодо податкових накладних #13 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #14 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #15 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #16 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #17 | Raiffeisen Bank Aval Новації щодо податкових накладних #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
22 Лютого 2023

Новації щодо податкових накладних

Восьмого лютого набрав чинності Закон № 2876, що стосується реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них. Розглянемо, що ж змінилось.

Строки реєстрації подовжено

Протягом дії воєнного стану та шести місяців потому реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних (далі – ПН/РК) у ЄРПН здійснюється з урахуванням збільшених граничних строків. А саме:

  • для ПН/РК, складених з 1-го по 15-й календарний день місяця (включно), – до 5-го дня місяця (включно), наступного за місяцем, в якому вони складені (тобто якщо раніше їх необхідно було зареєструвати до кінця місяця, то тепер цей термін продовжено ще на п’ять днів);
  • для ПН/РК, складених з 16-го по останній календарний день місяця, – до 18-го календарного дня місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені (раніше їх необхідно було зареєструвати протягом 15 календарних днів, а тепер цей термін збільшено на три календарних дні);
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 18 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем чи покупцем (для реєстрації РК на зменшення ПДВ граничний строк реєстрації збільшено на три календарних дні). 

Штрафи зменшено

Протягом дії воєнного стану та шести місяців після нього – зменшено штраф за порушення платниками ПДВ граничних строків реєстрації ПН/РК. Починаючи з 08.02.2023 р. розмір штрафу становить:

  • 2% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 5% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 15% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів;
  • 25% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше календарних днів.

Зазначимо, що податківці відразу надали роз’яснення до Закону № 2876. А саме, нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до ПН/РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності цим Законом (тобто застосовуються до ПН/РК з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом строків, визначених Законом № 2876 – протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому він буде припинений або скасований (роз’яснення у Базі знань, категорія 101.16).

Збільшено час роботи електронних сервісів 

Протягом того самого періоду приймання електронних документів від платників податків здійснюватиметься у робочі дні з 8-ї до 20-ї години, а операційний день для реєстрації ПН/РК, на який припадає граничний строк їх реєстрації, триває з 0:00 до 24:00 (операційний день, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК, є цілодобовим).

Квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації щодо ПН/РК, поданих для реєстрації в ЄРПН протягом операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК, надсилається платникові податку не пізніше наступного операційного дня. Якщо ж цього не відбулося, такі ПН/РК вважаються зареєстрованими в ЄРПНПідтвердженням продавцю про прийняття його ПН/РК до ЄРПН є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається не пізніше наступного операційного дня.

Наталя Щербак, податковий консультант