Дозволено продаж ліків через інтернет #3 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Дозволено продаж ліків через інтернет #13 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #14 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #15 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #16 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #17 | Raiffeisen Bank Aval Дозволено продаж ліків через інтернет #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
04 Грудня 2020

Дозволено продаж ліків через інтернет

З 14 жовтня 2020 року на законних підставах дозволено дистанційну роздрібну торгівлю ліками. Це відкриває нові можливості для бізнесу.


Набув чинності Закон України від 17.09.2020 р. № 904-IX, який вводиться в дію через три місяці (14 січня 2021 року). З цієї дати на законних підставах дозволено дистанційну роздрібну торгівлю ліками. Даним законом внесено зміни до ст. 19 Закону України від 04.04.1996 р. № 123/96-ВР.


Законом встановлено перелік основних вимог до дистанційної торгівлі ліками для аптечних установ, зберігання, відпуску та доставки.


Торгувати через інтернет мають право суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю. Отримувати окрему ліцензію їм не потрібно. Причому їм дозволено не лише продавати, а й організовувати та здійснювати доставку ліків кінцевим споживачам. Продавець має право доставляти ліки покупцеві як власною кур'єрською службою, так і залучати на договірних засадах кур'єрські служби доставки, операторів поштового зв'язку, які повинні дотримуватися умов зберігання медикаментів.


Але при цьому відповідальність перед споживачем за збереження якості лікарського засобу та дотримання визначених виробником умов його зберігання несе продавець, який здійснює електронну роздрібну торгівлю. Служби доставки, які на договірних умовах доставляють ліки, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення встановлених вимог з доставки ліків.


Починаючи з 14 січня 2021 року аптеки зможуть продавати ліки через свої сайти за умови, що: вони внесені до Переліку організацій, які мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами; інформація про те, що конкретна аптека (суб'єкт господарювання) має на це право, повинна міститися в Ліцензійному реєстрі; на веб-сайті повинна бути розміщена певна інформація, яка дозволить покупцеві впевнитися в тому, що дана аптека має право на інтернет-торгівлю; повинна бути доступна опція надання онлайн-консультацій фармацевтом (за необхідності); вказана вартість доставки. Заборонено продавати через інтернет медикаменти з наркотичним складом, психотропні речовини і прекурсори, сильнодіючі, отруйні, радіоактивні та імунобіологічні ліки, які і в звичайних аптеках заборонено продавати.