ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #3 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #13 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #14 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #15 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #16 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #17 | Raiffeisen Bank Aval ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
07 Вересня 2023

ЄСВ для ФОП: розрахунок та сплата

Порядок нарахування та сплати ЄСВ визначений в Законі України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464). Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 всі підприємці незалежно від обраної системи оподаткування зобов’язані сплачувати за себе ЄСВ. Але порядок його нарахування різний.

Як розрахувати розмір ЄСВ для ФОП

Згідно з чинним законодавством ФОП повинні сплачувати ЄСВ за себе за місяць у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, який обчислюється з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на місяць сплати. Але встановлена й максимальна величина доходу, з якої сплачується ЄСВ – це 15 мінімальних зарплат.

У 2023 році на весь рік встановлено розмір мінзарплати – 6700 грн, тож максимальний розмір, з якого може бути сплачений ЄСВ, – 100 500 грн.

Ставка ЄСВ встановлена в розмірі 22% від суми, яка визначена для сплати ЄСВ.

Отже розмір ЄСВ, який підлягає сплаті, розраховується таким чином: розмір доходу, який є базою для нарахування ЄСВ, помножений на ставку ЄСВ. Мінімальний страховий внесок дорівнює 1474 грн (6700 грн х 22%), а максимальний – 22 110 грн (100 500 грн х 22%).

Коли платити ФОПу ЄСВ

Зазвичай ФОП повинні сплачувати ЄСВ за себе за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Тобто останній день сплати – 19 число. Але необхідно враховувати наступне. Якщо останній день сплати припадає на вихідний або святковий день, то останнім вважається наступний за ним перший робочий день.

Норми законодавства не забороняють протягом кварталу сплачувати щомісяця. Важливо, щоб повна квартальна сума була сплачена до граничного терміну сплати за квартал.

ЄСВ сплачують за повний місяць незалежно від того, коли зареєструвався новостворений ФОП. Навіть якщо підприємець зареєструвався в кінці чи в середині місяця, ЄСВ доведеться сплатити за повний місяць. Чинне законодавство не передбачає сплату ЄСВ за неповний місяць.

Як сплачує ЄСВ ФОП на єдиному податку.

Підприємці на єдиному податку самостійно визначають, з якої суми сплачувати ЄСВ. Вона не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на місяць сплати, і більшою за розмір 15 мінімальних зарплат. Платники єдиного податку зазвичай сплачують ЄСВ від розміру мінзарплати, що дорівнює розміру мінімального страхового внеску – 1474 грн (6700 грн х 22%). Сплачувати вони зобов’язані незалежно від того, чи отриманий дохід в конкретному місяці, за який необхідно сплатити.

Як сплачує ЄСВ ФОП на загальній системі оподаткування.

Для підприємців на загальній системі оподаткування діють інші правила, ніж для платників єдиного податку.

Ставка для них встановлена та ж сама – 22%. Але якщо платники єдиного податку самостійно визначають суму доходу, з якої платити ЄСВ (базу нарахування), то на загальній системі вона залежить від розміру отриманого доходу. Але й тут визначається і мінімальний розмір доходу, з якого сплачується ЄСВ, і максимальний. Вони однакові для всіх платників ЄСВ: мінімальна зарплата та 15 мінімальних зарплат.

Для ФОП на загальній системі оподаткування базою нарахування ЄСВ є сума доходу (прибутку), на яку нараховується ПДФО. Йдеться про суму доходу, яка є різницею між виручкою й витратами, що пов’язані з підприємницькою діяльністю та підтверджені документами. Тобто ЄСВ сплачується у розмірі 22% від чистого доходу.

Але якщо розмір доходу за місяць менший, ніж розмір мінімальної зарплати, нарахувати і сплатити необхідно суму мінімального страхового внеску. Якщо розмір доходу за місяць перевищує розмір максимального доходу, на який нараховується ЄСВ, то нарахування і сплата здійснюються тільки на 15 мінзарплат.

Якщо за підсумками окремого місяця або кварталу дохід відсутній, то ФОП може не сплачувати ЄСВ, але цей період не буде включений до страхового стажу, який враховується для розрахунку пенсії або оплати лікарняних. 

Отже, так звані «сплячі» ФОП починаючи з 2021 року можуть також не сплачувати ЄСВ, тому що у них відсутній дохід. Але якщо вони бажають отримати страховий стаж, то їм не заборонено сплатити його в розмірі мінімального страхового внеску за кожний місяць.

Протягом року ФОП сплачує ЄСВ у вигляді авансових платежів за підсумками кварталу, в якому отримано дохід. У разі якщо достатня для сплати сума грошей для сплати авансового внеску за квартал відсутня, дозволяється внести авансовий платіж у мінімальному розмірі за квартал (у 2023 році – 4422 грн (1474 грн х 3 міс.)). 

Остаточний розрахунок зі сплати ЄСВ здійснюється за підсумками року після подання додатку з ЄСВ у складі податкової декларації. Тобто за I–III квартали сплачуєте в квартальні строки, а за підсумками року – після декларування доходу.

Як можна сплатити ЄСВ

Сплатити ЄСВ можна з підприємницького чи карткового рахунку, з особистої картки, а ще готівкою через касу банку або іншої фінансової установи та навіть через термінал ПТКС.

Якщо на рахунку ФОП немає грошей, можна заплатити ЄСВ готівкою через касу банку (іншої фінансової установи), це не вважатиметься порушенням.

Якщо перераховувати ЄСВ з картки, вона має бути оформлена на ім’я підприємця: це може бути й картка, оформлена як фізособу.

Якщо оплата здійснюється з розрахункового рахунку, в платіжному дорученні обов’язково зазначається ПІБ підприємця і його податковий номер, найменування та реквізити одержувача (податкової), у призначенні платежу – період, за який сплачується ЄСВ.

Сплатити також можна і через особистий електронний кабінет платника податку. Дізнатися актуальні реквізити для сплати ЄСВ можна в особистому електронному кабінеті платника або на сайті ДПС. ФОП відповідає за правильність реквізитів на перерахування ЄСВ. Якщо не перевірено їх актуальність і сплачено не на той рахунок, виникне заборгованість, яку доведеться погасити.

Найчастіше несвоєчасно сплачують, або не на той рахунок ФОП, або які щойно зареєстровані і у яких ще немає доходу. Новостворені ФОП дуже часто вважають, що платити ЄСВ необхідно, якщо є доходи. Але це не так. Для платників єдиного податку значення немає, отриманий дохід чи ні – повинні платити, якщо не скористалися своїми тимчасовими пільгами. Якщо ФОП вирішив скористатися своїм правом не платити ЄСВ за себе, то штрафні санкції і пеня не нараховуються.

Звернімо увагу! За загальними нормами за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, крім самої суми заборгованості, доведеться сплатити:

  • штраф — 20% суми несплаченого внеску;
  • пеню — 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення оплати.

Але необхідно врахувати наступне. Якщо ФОП вирішив сплачувати ЄСВ за себе для того, щоб не втратити страховий стаж для оплати лікарняних та в подальшому нарахування пенсії, звітував про нарахування ЄСВ і своєчасно його не сплатив, то починаючи з 1 серпня 2023 року податківці мають право застосовувати заходи впливу та стягнення заборгованості – застосовувати штрафні санкції та пеню (відновлено дію норм ч. 11 ст. 25 Закону № 2464). Що стосується періоду з 01.03.2022 р. по 31.07.2023 р., то штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, не застосовуються, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню (оновлені п. 9-21 та 9-22 р. VIII Закону № 2464).

Як перевірити, чи сплачено ФОПом ЄСВ

Перевірити сплату ФОПом ЄСВ можна як онлайн, так і звернувшись із письмовим запитом до податкової, де він перебуває на обліку. Для того щоб перевірити сплату ЄСВ, ФОП необхідно зайти до особистого електронного кабінету і в розділі «Розрахунки з бюджетом» перевірити, чи є в наявності недоїмка з ЄСВ. Якщо недоїмка відсутня, це означає, що всі платежі зараховані своєчасно і на правильний рахунок. Але ФОП може побачити переплату. Важливо визначити, коли вона виникла. Якщо за місяці звітного року, то це фактично не переплата, а авансові внески, бо протягом року нарахування ЄСВ не здійснюється, а лише за підсумками року на підставі інформації, наведеної в додатку з ЄСВ до декларації.

Як звітує ФОП за ЄСВ

Звіт з ЄСВ подається один раз на рік як додаток до декларації. Він не визнається окремим звітом, а є невід’ємним додатком. Якщо він не поданий у складі декларації, то за звітній рік ЄСВ не нараховується і страховий стаж також. ФОП – платники єдиного податку звітують в строки, визначені для обраної групи:

  • перша, друга група – протягом 60 календарних днів після закінчення податкового звітного року;
  • третя група – протягом 40 календарних днів після закінчення четвертого кварталу;
  • четверта група – разом з декларацією за поточний рік подають додаток з ЄСВ за попередній рік не пізніше 20 лютого поточного року.
  • ФОП на загальній системі оподаткування звітують до 1 травня наступного за звітнім роком.

Хто має право не сплачувати ЄСВ

Звернімо увагу! Нормами Закону № 2464 встановлено виключення для деяких ФОП, яке діє постійно або тимчасово.

Хто постійно може не сплачувати ЄСВ.

Таке виключення стосується електронних резидентів – вони не сплачують ЄСВ за себе.

Також звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Тобто це стосується пенсіонерів та осіб з інвалідністю (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464).

Але якщо вони приймуть рішення добровільно сплачувати ЄСВ, то закон це дозволяє.

Не повинні сплачувати ЄСВ за себе й ті підприємці, які окрім власної підприємницької діяльності ще є найманими працівниками за основним місцем роботи у інших суб’єктів підприємницької діяльності. Тому що роботодавець платить за них ЄСВ як за найманих працівників і відображає це в податковій звітності.

Але звільнення від сплати ЄСВ за себе діє лише за ті місяці, коли внесок за такого ФОП сплатив роботодавець у розмірі не менше мінімального (у 2023 році це 1474 грн на місяць). Якщо в якомусь місяці сума сплаченого ЄСВ менша за мінімальний розмір, необхідно доплачувати самостійно. Тому щомісяця треба контролювати, яку суму ЄСВ з доходу сплатив роботодавець.

Хто тимчасово може не сплачувати ЄСВ.

З 1 березня 2022 року діє пільга, згідно з якою на період дії воєнного стану та протягом дванадцяти місяців після його припинення або скасування єдинники мають право не сплачувати ЄСВ за себе. Але необхідно мати на увазі, що у випадку несплати ЄСВ страховий стаж за цей період нараховуватися не буде.

Підприємці без найманих працівників, яких призвали в ЗСУ у зв’язку з мобілізацією, на особливий період, на весь строк військової служби звільняються від сплати ЄСВ за себе (п. 92 ч. 2 р. VIII Закону № 2464). Звітність з ЄСВ вони також не подають.

Звільнення починає діяти: з першого календарного дня місяця призову до останнього календарного дня місяця, у якому ФОП демобілізувався або завершив лікування/реабілітацію.

 Протягом 10 днів після демобілізації треба подати до податкової заяву і копію військового квитка або інший документ, де зазначені дані про призов. Якщо після демобілізації ФОП перебуває на реабілітації у зв’язку з виконанням обов’язків з мобілізації, документи він може подати протягом 10 днів після закінчення лікування.