Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #3 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #13 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #14 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #15 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #16 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #17 | Raiffeisen Bank Aval Податковий спецрежим відмінили: як звітувати? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Вересня 2023

Податковий спецрежим відмінили: як звітувати?

З початку серпня, посередині кварталу, платники єдиного податку, які з початку війни перейшли на 2% у третій групі, автоматично повернулись до «своєї» системи оподаткування. Розберемося, як уникнути помилок у звітності, яку вже ось-ось треба буде подавати.

Більше року «спрощенці – 2%» звітували щомісяця. Останній звіт мав бути поданим за липень 2023 року. Тож як звітувати в подальшому, наприклад, третій групі, яка зазвичай звітує раз в квартал? Розглянемо це питання для ФОП-спрощенців різних груп, що повернулися до загальної системи.

Платники єдиного податку 2-ї групи

За загальними нормами для платників єдиного податку другої групи встановлено звітній податковий період, який дорівнює календарному року (п. 296.2 ст. 296 ПКУ). Отже, вони зобов’язані звітувати (подавати декларацію) один раз на рік за підсумками року. Строк подання такої декларації визначений в пп. 49.18.3 ст. 49 ПКУ. Декларацію необхідно подати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Таким чином, звітувати за 2023 рік їм буде необхідно не пізніше 29 лютого 2024 року (включно).

В податковій декларації передбачено вказувати авансові платежі з єдиного податку, сплачені протягом року в рамках кожного звітного кварталу, та суму доходу, отриманого протягом року.

До 1 серпня 2023-го ці ФОП значилися в 3-й групі і мали інший порядок звітування та сплати єдиного податку. Починаючи з 1 серпня 2023 року вони повернулися до своєї групи і повинні сплачувати єдиний податок в тому порядку, який визначений для цієї групи. А саме: сплачувати щомісячно у вигляді авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).

Отже, до кінця року необхідно буде сплатити єдиний податок за п’ять останніх місяців з серпня по грудень 2023 року. А за підсумками року підприємець має заповнити декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 19.06.2015 р. № 578.

В цій річній декларації ФОП вказує суму доходу, отриманого в 2023 році виключно за період роботи на другій групі єдиного податку, тобто із серпня по грудень, і суму сплаченого єдиного податку. 

Доход, отриманий під час сплати єдиного податку за ставкою 2% в цій декларації і сплачений єдиний податок з цього доходу в річній декларації не враховується.

Необхідно також звернути увагу, що до декларації подається додаток 1, в якому нараховується сума доходу та ЄСВ, нарахованого на цей дохід за весь податковий рік, у разі якщо ФОП його сплачував. Адже підприємцям дозволено тимчасово не плати ЄСВ. Необхідно мати на увазі, що період, за який не сплачений ЄСВ, не буде зарахований до страхового стажу для нарахування пенсії.

Платники єдиного податку третьої групи 5% та 3%+ПДВ

Підприємцям, які повернулися до звичайної третьої групи, також потрібно сплачувати єдиний податок та звітувати у звичайному порядку. Отже, вони повинні подавати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку щоквартально у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (пп. 49.18.2 ст. 49 ПКУ). І форма декларації та, що подавали раніше, затверджена наказом Мінфіну України від 19.06.2015 р. № 578 і заповнюється наростаючим підсумком.

Отже, ФОП, які повернулись до звичайної третьої групи, перший раз подати квартальну декларацію зобов’язані за підсумками ІІІ кварталу до 10 листопада 2023 року.

Сплатити єдиний податок необхідно протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (у даному випадку до 20 листопада) (п. 295.3 ст. 295 ПКУ).

При цьому вказувати дохід, отриманий ФОП з 1 січня по 31 липня 2023 року, та сплату єдиного податку за цей період у податковій декларації за ІІІ квартал не потрібно. Більш того, і форма декларації не передбачає такої можливості. 

До того ж і форми декларацій в третій групі, для періоду роботи за ставками 2% та 5% або 3%+ПДВ різні, які ніяк не пов’язані між собою. Для 2% форма декларації затверджена наказом Мінфіну України від 26.04.2022 р. № 124, і така форма не передбачає відображення доходу наростаючим підсумком – дохід за кожний звітний місяць та нарахування податку відбувалося кожного місяця окремо, незалежно від показників за інші звітні місяці.

Це значить, що доходи, отримані до 1 серпня 2023 року, та доходи, які будуть отримані ФОП упродовж останніх двох місяців третього кварталу (серпні та вересні), ніяк не пов’язані між собою.

Отже за підсумками третього кварталу підприємці відображають тільки дохід, отриманий за серпень та вересень 2023 року, та повинні сплатити єдиний податок з цього доходу за своїми старими ставками.

За підсумками року в декларації необхідно буде відобразити доходи за період із серпня по грудень 2023 року (наростаючим підсумком). Необхідно звернути увагу, що до річної декларації подається додаток 1, в якому нараховується сума доходу та ЄСВ, нарахованого на цей дохід за весь податковий рік, у разі якщо ФОП його сплачував. Адже підприємцям дозволено тимчасово не платити ЄСВ.

Платники єдиного податку за ставкою 3%+ПДВ також повертаються до подання звітності з ПДВ. Для платників ПДВ встановлено звітний період, який дорівнює календарному місяцю. Першим звітним періодом для них стане серпень 2023 року. Подати декларацію необхідно буде не пізніше 20 вересня.

ФОП на загальній системі оподаткування

ФОП, які повернулися до загальної системи оподаткування, повертаються і до звичайних правил звітування і сплати податків. А саме, про суму отриманих доходів вони звітують один раз на рік за підсумками року. Тому річну декларацію про майновий стан та доходи їм необхідно буде подати до податкової за місцем основної реєстрації за підсумками 2023 року – до 1 травня 2024-го. Якщо не будуть внесені зміни, то необхідно заповнити декларацію, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 17.05.2022 р. № 143.

Для правильного заповнення декларації потрібно вирахувати розмір отриманих доходів та дозволених витрат. Перелік дозволених витрат наведений в п. 177.4 ст. 177 ПКУ. Ці витрати обов’язково повинні бути підтверджені первинними документами.

У зв’язку з тим, що на загальній системі оподаткування ФОП у 2023 році працює з 1 серпня 2023 року, то й для оподаткування він враховує доходи, які отримані за період з 1 серпня по 31 грудня 2023 року (включно), та витрати, які пов’язані з отриманням цих доходів. Навіть, якщо вони понесені, коли ФОП працював на спрощеній системі оподаткування. Важливо, щоб вони були підтверджені первинними документами.

Доходи, отримані на загальній системі оподаткування, ФОП в декларації повинен відобразити у розділі ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» та нарахувати собі ПДФО і військовий збір.

В цій декларації у розділі ІІІ «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» відображається й дохід, отриманий на спрощеній системі оподаткування, але ПДФО і військовий збір на них не нараховуються.

Необхідно також нагадати. Якщо за підсумками третього кварталу ФОП отримає прибуток, то з цієї суми необхідно сплатити авансові внески з ПДФО за ставкою 18% у строк до 20 жовтня 2023 року. За четвертий квартал авансові внески не нараховуються і не сплачуються. Якщо прибуток відсутній, то й авансові внески не сплачуються (пп. 177.5.1 ст. 177 ПКУ).

Авансові внески з військового збору не нараховуються. Цей збір сплачується один раз на рік за підсумками року згідно з річною декларацією.

Провести остаточний розрахунок за рік з ПДФО та сплатити військовий збір необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Тобто останній день сплати – 10 травня 2024 року.

До декларації подається додаток про сплату ЄСВ, у разі якщо протягом року цей внесок сплачувався, адже ФОП тимчасово в період воєнного стану дозволено його не платити.

Підіб’ємо підсумок:

  • Після повернення на 2-гу групу єдиного податку ФОП звітує за підсумками року не пізніше 29 лютого 2024 року.
  • Після повернення в 3-й групі на ставки 5% або 3%+ПДВ декларацію з єдиного податку необхідно подати за підсумками третього кварталу не пізніше 10 листопада 2023 року.
  • Після повернення на загальну систему оподаткування звітувати необхідно за підсумками року за місяці з серпня по грудень 2023 року не пізніше 30 квітня 2024 року.
  • Підприємці, що сплачували ЄСВ, разом з деклараціями подають додаток про сплату ЄСВ.
  • Остаточний розрахунок за 2023 рік з ПДФО та військового збору необхідно здійснити не пізніше 10 травня 2024 року.

Наталя Щербак, податковий консультант