Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #3 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #13 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #14 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #15 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #16 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #17 | Raiffeisen Bank Aval Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Лютого 2020

Пакет не треба: Біоупаковка як ідея для бізнесу

Наприкінці минулого року парламент України прийняв законопроект про заборону використання пластикових пакетів. Варто зазначити, що заборона на пластикові пакети - це відмінна можливість для заробітку на виробництві упаковки з альтернативних джерел. Наприклад, упаковки з органіки.

Біоупаковка вже далеко не новинка

Відтепер поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм в мережах роздрібної торгівлі та ресторанах використовуватися не будуть. Згідно з документом, заборона остаточно набере чинності з 2022 року, а штраф за порушення правил складе понад 20 тис. грн. В цілому закон покликаний підтримати всесвітнє прагнення до використання біорозкладаних матеріалів, а також зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. У довготривалій перспективі країна планує повністю відмовитися від пластикової тари.

Сьогодні в світі вже використовується безліч концептів упаковки, зробленої з природних матеріалів. Попит на потребу заміни пластику породив безліч дослідних розробок по всьому світу, включаючи і українські стартапи.

Від органіки до відходів

Одним з найпопулярніших видів замінника пластику є упаковка з відходів зернових культур, як полілактидна кислота. З неї виготовляють паки для напоїв і контейнери для харчових продуктів. Додатковий компонент в цьому методі - коріння грибів, або міцелій. Показово, що, комбінуючи міцелій з макухою від зернових культур, упаковку можна буквально «виростити».

В азіатських країнах щосили розвивається промисел на упаковці з пальмового листя. Його розміри, міцність і гнучкість дозволяють запакувати практично будь-який продукт. Лондонський стартап запропонував використовувати біополімер хітин, що міститься в раковинах молюсків. За схожим принципом переробляють відходи від кави. Кавову гущу сушать і змішують з рослинними волокнами, природними смолами і насінням бука. Продукт формують при нагріванні під тиском.

Багасса є побічним продуктом переробки цукрової тростини. Завдяки клейкості і гнучкості матеріалу її можна легко формувати в упаковку, аналогічну полістиролу. Але на відміну від полістиролу, багасса міцніша і може спокійно використовуватися як тара для їжі.

Складно повірити, але упаковку роблять і з каменю. Так званий кам'яний папір - папероподібний матеріал, що виготовляється з карбонату кальцію і поліетилену низького тиску HDPE.

Великий потенціал

Варто відзначити, що багато напрацювань у сфері заміни пластику - саме українських розробників. Світову популярність вже отримала компанія Effa, перемігши в європейському конкурсі екостартапів з проектом по біорозкладаних засобах гігієни та упаковки. Їхня продукція робиться з суміші кукурудзяного крохмалю і пресованої целюлози.

Схожих ідей в українців багато. Над їхньою презентацією і пошуком інвесторів працює громадська організація Greencubator. Організація об'єднує талановиті ідеї в сфері екології та займається просуванням невеликих «зелених» підприємців.

Приклад по-українськи

В Україні виробництвом біоупаковки почали займатися відносно недавно - рік або два тому. Зокрема, саме невеликі компанії, які просували свої ідеї переважно через соцмережі. Ніша поступово зростає, а конкуренція вже починає формуватися. Показово, що на український ринок поступово починають заходити іноземні компанії, в основному з Польщі.

У нас також займаються виробництвом одноразового посуду, що розкладається, контейнерів, трубочок для напоїв, контейнерів для їжі тощо. Основний споживач для таких товарів - заклади вуличної їжі і швидкого харчування. Зі зростанням руху еко-активного населення попит на біологічно розкладану упаковку буде зростати. Наприклад, виробництвом екопосуди в Україні займаються компанії Solomka, Amelon, Yes Straws та інші. Їхня продукція виготовляється з тростини, жита, крохмалю, кукурудзи, які повністю розкладаються в компост протягом декількох тижнів. Екопосуд вони безпосередньо постачають в кав'ярні, ресторани і приватні компанії.

Інші представники виготовляють варіанти для екологічних пакетів. Наприклад, компанії «Добра торба» та Rebag, екопроекту громадської організації Rethink займаються виробництвом і популяризацією культури споживання екосумок з натуральних матеріалів. Компанія SVOЯ TARA, окрім сумок і авосьок з міцної тканини, випускає багаторазові бахіли.