РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #11 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #12 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #13 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #14 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #15 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
03 Листопада 2021

РБІ: Результати за перші 9 місяців 2021 року

  • Чистий відсотковий дохід зріс на 9% у порівнянні з попереднім кварталом завдяки зростанню обсягів та вищим ключовим ставкам
  • Чистий комісійний дохід зріс на 8% у порівнянні з попереднім кварталом – до 538 млн євро
  • Співвідношення витрат та доходів становить 52,1% у третьому кварталі, загальні адміністративні витрати (зросли на 3% у порівнянні з попереднім кварталом) відображають врахування вперше показників Equa bank, а також витрати на інтегрування
  • Коефіцієнт резервування становить 0,21% від початку року
  • Консолідований прибуток зріс на 76% у річному вимірі до 1 055 млн євро
  • Обсяг кредитів, виданих клієнтам, зріс на 11%  (не враховуючи Equa bank – 9%) від початку року
  • Коефіцієнт базового капіталу першого рівня CET1 становить 13,2% (на повній основі), включно з результатом за період від початку року та результатами Equa bank
  • Рейтинг за версією Moody’s покращився з A3 до A2
  • Заплановано провести 10 листопада позачергове зібрання акціонерів, щоб проголосувати щодо запропонованих додаткових дивідендів у розмірі 0,75 євро на одну акцію

Попередній рік характеризувався економічним спадом, обумовленим пандемією, в той час як у поточному фінансовому році прослідковується економічне відновлення. Консолідований прибуток суттєво зріс на 76% до 1 055  млн євро у річному вимірі. Збільшення обсягів бізнесу дозволило стабілізувати чистий відсотковий дохід, на який вплинули зниження облікових ставок та девальвація валют. Відсоткові ставки нещодавно зросли на ринках багатьох країн, у яких представлена Група, що обумовило зростання чистого відсоткового доходу в останньому кварталі. Чистий комісійний дохід вже досягнув того ж рівня, як до пандемії, та навіть збільшився на 16%. Зростання консолідованого прибутку також обумовлене значно меншими резервами під кредити, які наразі становлять 152 млн євро, знизившись на 345 млн євро у порівнянні з попереднім періодом.

«Ми дуже задоволені результатами за перші дев’ять місяців. Ми значно покращили наш консолідований результат у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, успішно завершили процес придбання чеського Equa bank. Покращення економічної ситуації на ринку є сприятливим чинником для нашої діяльності, тому ми оптимістично налаштовані щодо результатів до кінця цього року та результатів у 2022 році», — зазначає Йоганн Штробль, Голова Правління РБІ.

Зростання операційного доходу

Операційний дохід зріс на 2,3% до 4 096 млн євро у річному вимірі. Чистий відсотковий дохід знизився на 31 млн євро до 2 445 млн євро в результаті зниження відсоткових ставок у багатьох країнах присутності Групи, а також у зв’язку з девальвацією валют. Незважаючи на знецінення валют у країнах Східної Європи, чистий комісійний дохід підвищився на 198 млн євро до 1 470 млн євро, головним чином, у зв’язку зі збільшенням обсягу операцій у сфері клірингових, розрахункових та платіжних послуг та обміну валют протягом звітного періоду, після запровадження обмежень у зв’язку з COVID-19 у минулому році.

Незважаючи на знецінення валют, загальні адміністративні витрати зросли на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року або на 49 млн євро, до 2 185 млн євро.

Істотне зниження збитків від знецінення фінансових активів

У звітному періоді було відображено в обліку збитки від знецінення фінансових активів у сумі 152 млн євро, порівняно з 497 млн євро у аналогічному періоді минулого року.

Коефіцієнт непрацюючих кредитів знизився на 0,2 п.п. до 1,6% завдяки збільшенню вкладів у центральних банках та більшим обсягам кредитування. Коефіцієнт непрацюючих кредитів зріс на 0,7% до 62,2%.

Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (на повній основі) становить 13,2%

Включаючи результати за третій квартал 2021 року, коефіцієнти капіталу (на повній основі) є такими: коефіцієнт базового капіталу 1 рівня становить 13,2%, коефіцієнт 1 рівня 15,0% та загальний коефіцієнт капіталу 17,7%.

Квартальні результати

Консолідований прибуток збільшився на 12% або 47 млн євро, до 443 млн євро порівняно з минулим кварталом. Значною мірою це зростання обумовлене збільшенням операційного доходу на 73 млн євро, головним чином завдяки вищому чистому відсотковому доходу, а також чистому комісійному доходу.

Загальні адміністративні витрати зросли на 23 млн євро порівняно з попереднім кварталом, до 758 млн євро.

Збитки від знецінення фінансових активів  збільшилась на 11 млн євро – до 42 млн євро порівняно з попереднім кварталом.

Прогноз

РБІ очікує зростання кредитів приблизно на 11% за результатами 2021 року (не враховуючи Equa bank).

Очікується, що коефіцієнт резервування за 2022 рік становитиме близько 40 базисних пунктів.

У РБІ залишається ціль щодо досягнення співвідношення витрат та доходів на рівні близько 55%.

РБІ очікує подальше покращення консолідованої рентабельності власного капіталу у 2022 році та має на меті досягнути 11% у середньостроковій перспективі.

РБІ підтверджує ціль щодо коефіцієнту базового капіталу першого рівня на рівні приблизно 13% у середньостроковій перспективі.

З огляду на цю ціль, РБІ планує розподілити від 20 до 50% консолідованого прибутку.

* * * * *

Щоквартальний звіт доступний за посиланням http://qr032021.rbinternational.com, версія німецькою доступна за посиланням http://zb032021.rbinternational.com.