РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #11 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #12 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #13 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #14 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #15 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
30 Липня 2021

РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі

  • Чистий відсотковий дохід зріс на 5% у порівнянні з попереднім кварталом
  • Чистий комісійний дохід значно зріс на 15% у порівнянні з попереднім кварталом – до 499 млн євро
  • Загальні адміністративні витрати знизилися на 2% у річному вимірі
  • Коефіцієнт резервування становить 0,23% з огляду на розформування резервів та низький рівень зростання кількості кредитів на 3 стадії
  • Консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі до 612 млн євро, завдяки нижчим витратам на ризик
  • Обсяг кредитів, виданих клієнтам, зріс на 4% від початку року
  • Коефіцієнт базового капіталу першого рівня (CET1) становить 13,3% (на повній основі, включно з результатом за період від початку року)

Позитивна динаміка зростання доходу, що прослідковувалася у першому кварталі, продовжилася також у другому кварталі. Консолідований прибуток суттєво зріс на 66% до 612 млн євро у річному вимірі. Збільшення обсягів бізнесу, в основному у короткостроковому кредитуванні, дозволило стабілізувати чистий відсотковий дохід, на який вплинули зниження облікових ставок та девальвація валют. Якщо позитивна динаміка щодо чистого відсоткового доходу лише почала прослідковуватися у другому кварталі, то чистий комісійний дохід уже досягнув того ж рівня, як до пандемії, та навіть збільшився на 11%. Зростання консолідованого прибутку обумовлене також значно меншими резервами під кредити, які наразі становлять 110 млн євро, знизившись на 65% у порівнянні з попереднім періодом.

«Ми дуже задоволені динамікою, що спостерігалась у першому півріччі. Ми значно покращили наш консолідований результат у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, успішно завершили процес придбання чеського банку Equa та досягли успіху у випуску та розміщенні «зелених» облігацій», — зазначає Йоганн Штробль, голова правління РБІ, і додає: «Ми є лідерами в Австрії, а також серед країн Центральної і Східної Європи у випуску «зелених» облігацій і впровадили нашу власну програму щодо випуску «зелений» облігацій у дочірніх банках РБІ в Центральній і Східній Європі. У першому півріччі Tatra banka у Словаччині, Raiffeisen Bank у Румунії та  Raiffeisenbank у Чеській Республіці випустили «зелені» облігації на загальну суму майже 1 млрд євро, завдяки чому Група РБІ стала провідним емітентом «зелених» облігацій у цих країнах».

Загальні адміністративні витрати дещо знизились

Операційний дохід знизився на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 2 641 млн євро. Чистий відсотковий дохід знизився на 135 млн євро до 1 571 млн євро в результаті зниження відсоткових ставок у багатьох країнах присутності групи, а також у зв’язку з девальвацією валют, зокрема, в Росії та Україні. Незважаючи на знецінення валют у країнах Східної Європи, чистий комісійний дохід підвищився на 93 млн євро до 932 млн євро, головним чином, у зв’язку зі збільшенням обсягу операцій у сфері клірингових, розрахункових та платіжних послуг та обміну валют протягом звітного періоду, після запровадження обмежень у зв’язку з COVID-19 у минулому році.

Загальні адміністративні витрати знизились на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року, або на 24 млн євро, до 1 427 млн євро. Коливання валютних курсів призвело до зниження на 54 млн євро.

Істотне зниження збитків від знецінення фінансових активів 

У звітному періоді було відображено в обліку збитки від знецінення фінансових активів у сумі 110 млн євро, порівняно з 312 млн євро у аналогічному періоді минулого року.

Коефіцієнт непрацюючих кредитів дещо знизився, на 0,1 п.п. порівняно з кінцем року – до 1,7%, головним чином через збільшення вкладів у центральних банках, тоді як коефіцієнт непрацюючих кредитів знизився на 1,2% до 60,3%.

Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (на повній основі) становить 13,3%

Включаючи результати за перше півріччя 2021 року, коефіцієнти капіталу (на повній основі) є такими: коефіцієнт базового капіталу 1 рівня становить 13,3%, при відрахуванні дивідендів, які були спочатку запропоновані за 2019 рік, коефіцієнт 1 рівня 15,2% та загальний коефіцієнт капіталу 18,1%.

Квартальні результати

Порівняно з першим кварталом 2021 року, операційний дохід збільшився на 123 млн євро, до 1 382 млн євро – головним чином завдяки чистому комісійному доходу, а також чистому відсотковому доходу.

Загальні адміністративні витрати зросли на 42 млн євро порівняно з попереднім кварталом, до 735 млн євро.

Збитки від знецінення фінансових активів скоротилися на 47 млн євро, до 31 млн євро.

Консолідований прибуток збільшився на 83% до 396 млн євро порівняно з минулим кварталом.

Прогноз

«Ми відкоригували прогноз через позитивну динаміку щодо попиту на кредити та витрати на ризики», — зауважив Йоганн Штробль.

Нове кредитування активізувалось у другому кварталі, і наразі ми очікуємо на зростання кредитів у межах однорозрядних відсоткових значень за результатами 2021 року (не враховуючи Equa bank).

Очікується, що якщо не відбудеться нових локдаунів, коефіцієнт резервування за 2021 рік становитиме близько 50 базисних пунктів.

У Групи залишається ціль щодо досягнення співвідношення витрат та доходів на рівні близько 55% – можливо вже у 2022 році, залежно від швидкості відновлення.

РБІ очікує на покращення консолідованої рентабельності власного капіталу у 2021 році та має ціль досягнути 11% у середньостроковій перспективі.

Група Райффайзен підтверджує ціль щодо коефіцієнту базового капіталу першого рівня на рівні приблизно 13% у середньостроковій перспективі.

З огляду на цю ціль, планується розподілити від 20 до 50% консолідованого прибутку.

* * * * *

Щоквартальний звіт доступний за посиланням http://zb022021.rbinternational.com, версія німецькою доступна за посиланням http://qr022021.rbinternational.com.