Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #3 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #13 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #14 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #15 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #16 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #17 | Raiffeisen Bank Aval Відкриття нової торгової точки: куди платити податки? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
25 Листопада 2021

Відкриття нової торгової точки: куди платити податки?

Відкриті нові торгові точки (пункти надання послуг тощо) не завжди знаходяться на території місця проживання ФОП. Саме тому дуже часто виникають питання, куди платити податки? 

У цій консультації розглянемо, які податки платимо за місцем реєстрації, а які за місцем розташування об'єкта.

Нагадаємо, що реєстрація фізичної особи в статусі суб'єкта підприємницької діяльності - ФОП - здійснюється за місцем реєстрації його проживання. Ця електронна адреса була і буде податковою адресою, яка буде основним місцем обліку в податковій.

Ця електронна адреса буде вказана в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в Реєстрі платників податків і зборів, в Реєстрі платників єдиного податку, якщо під час реєстрації або пізніше подано заяву на застосування спрощеної системи оподаткування, в Реєстрі платників ЄСВ. Ця електронна адреса буде вказуватися як юридична адреса ФОП у всіх дозвільних документах і ліцензіях.

Якщо бізнес здійснюється за адресою реєстрації або на території адміністративно-територіальної одиниці, яка відноситься до органу ДПС, де ФОП перебуває за основним місцем обліку, то всі податки, збори, ЄСВ він сплачує на рахунки даного органу ДПС та звіти подає сюди ж.

Постановка на облік за неосновним місцем обліку

Якщо ФОП активно масштабується - відкриваєте магазини (кафе, офіси, пункти надання послуг) в інших населених пунктах, як у власних приміщеннях, так і орендованих, то це означає, що він здійснює підприємницьку діяльність за неосновним місцем обліку. А це означає, що необхідно внести зміни до реєстраційних документів в органі ДПС.

У цьому разі в податкову за основним місцем обліку слід подати повідомлення за формою № 20-ОПП. Таке повідомлення подається щоразу, коли у ФОП з'являється новий об'єкт оподаткування або об'єкт, пов'язаний з отриманням доходу, або об'єкт закривається, або змінюється його статус (замість магазину відкривається склад тощо). При цьому значення не має, перебуває такий об'єкт на території основного місця обліку чи ні. Якщо новий об'єкт (об'єкти) знаходиться на території іншої податкової, то в формі № 20-ОПП необхідно вказати, в якій податковій (податкових) ФОП необхідно стати на облік за неосновним місцем обліку. Подати повідомлення необхідно протягом 10 днів з моменту появи об'єкта (п. 63.3 ст. 63 ПКУ).

Чинне законодавство передбачає можливість постановки на неосновне місце обліку шляхом подачі заяви за формою № 17-ОПП до податкової за основним місцем обліку. Але її подання не звільняє від подання повідомлення за формою № 20-ОПП, оскільки його основне призначення вказати адреси конкретних об'єктів, через які отримується дохід. А постановка на облік - це додаткова можливість, щоб не подавати окремо ще один документ. Саме тому, якщо в формі № 20-ОПП зроблено відмітку про необхідність постановки на облік за неосновним місцем, то заяву за формою № 17-ОПП подавати не потрібно.

Необхідно також пам'ятати, що за несвоєчасне подання документів для постановки на облік за неосновним місцем п. 117.1 ст. 117 ПКУ передбачено штраф. Перший раз оштрафують на 340 грн, а якщо протягом року порушення не буде усунуто (документи не будуть подані), то розмір штрафу становитиме 680 грн.

Тож краще стати на облік у податковій за неосновним місцем обліку своєчасно.

Внесення змін до Реєстру платників єдиного податку

Якщо ФОП є платником єдиного податку, то відомості про нові торгові точки (об'єкти послуг тощо) необхідно внести до Реєстру платників єдиного податку.

Вносяться такі відомості шляхом подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, в якій проставляються відмітки про зміну місця здійснення діяльності та вказується адреса нового об'єкта.

Залежно від обраної групи заява подається в різні строки. Так, платники єдиного податку 2-ї групи повинні подати таку заяву не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому додалося ще одне місце ведення діяльності (п. 298.5 ст. 298 ПКУ). А платники єдиного податку 3-ї групи - разом з декларацією по єдиному податку за квартал, в якому з'явилися нові об'єкти (п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

ФОП, які обрали загальну систему оподаткування, додатково жодної заяви подавати не потрібно. Досить своєчасно подати повідомлення за формою № 20-ОПП.

Які податки і збори платимо за основним місцем обліку та подаємо звітність

Підприємці сплачують податки за себе за основним місцем обліку незалежно від того, на території якого регіону вони здійснюють свою діяльність.

Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, зі свого чистого доходу сплачують податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% у вигляді авансових платежів протягом року, якщо за підсумками кварталу є дохід, остаточний розрахунок за підсумками року.

Військовий збір за ставкою 1,5% вони сплачують один раз на рік за підсумками року з доходу, що підлягає оподаткуванню ПДФО.

З доходу, але в межах 15 мінімальних зарплат, вони також сплачують ЄСВ за ставкою 22% щокварталу.

Платники єдиного податку сплачують єдиний податок за себе залежно від обраної групи:

- у другій групі - в розмірі ставки, встановленої органами місцевого самоврядування залежно від видів діяльності у розмірі, що не перевищує 20% мінімальної зарплати. Тобто ставка може бути встановлена і в меншому розмірі, але якщо ФОП здійснює кілька видів діяльності або його об'єкти знаходяться на території більш як однієї сільської, селищної, міської ради, єдиний податок сплачується за максимальною ставкою - 20% мінімальної зарплати (п. 293.6 та 293.7 ст. 2943 ПКУ);

- в третій групі незалежно від кількості видів діяльності та місця здійснення податок сплачується у розмірі обраної ставки - 5% або 3% + ПДВ.

Військовий збір платники зі свого доходу не платять.

ЄСВ сплачують щокварталу в розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Всі ФОП починаючи з 01.01.2021 р. можуть не платити ЄСВ за себе, якщо вони є найманими працівниками і роботодавець сплачує з їхньої зарплати ЄСВ у розмірі не менше мінімального внеску.

Якщо ФОП використовує працю найманих працівників, то незалежно від місця здійснення діяльності всі податки, збори, внески з їхньої зарплати він сплачує за своїм основним місцем обліку (пп. 168.4.5 ст. 168 ПКУ).

Відповідно за основним місцем обліку подається і звітність, встановлена для кожної з систем оподаткування та для найманих працівників.

Хто і які податки платить за неосновним місцем обліку

За неосновним місцем обліку сплачуються місцеві податки і збори.

Перелік місцевих податків і зборів визначено в ст. 10 ПКУ. Далеко не всі ФОП є їх платниками. Наприклад, єдиний податок - це місцевий податок, але для нього визначений особливий порядок сплати - якщо діяльність не за основним місцем обліку - платимо максимальну ставку, але в податкову основного місця обліку.

Податок на майно також належить до місцевих податків і складається з податку на нерухомість і податку на землю, який може сплачувати ФОП, але, зазвичай, в статусі фізособи, за місцем знаходження нерухомості або земельної ділянки. І тільки в тому випадку, якщо нерухомість або земельна ділянка оформлені на ФОП, що буває вкрай рідко, то тоді і сплачуються ці податки ФОП, як і фізособами в податкові за неосновним місцем обліку (за місцем знаходження цих об'єктів).

Статтею 10 ПКУ також визначені і місцеві збори:

- збір за місця для паркування;

- туристичний збір.

Їх сплачують ті ФОП, які здійснюють дані види діяльності.

За неосновним місцем обліку може сплачуватися акцизний податок і подають по ньому звітність за місцем продажу товарів (пп. 222.3.2 ст. 222 ПКУ). Тому якщо торгова точка, в якій реалізуються підакцизні товари, знаходиться за неосновним місцем обліку, то сюди він і сплачує акцизний податок і подає щомісячну звітність.

Декларації подаються не пізніше 20-го числа, наступного за звітним місяцем, а сплатити податок необхідно протягом наступних 10 днів.

Якщо ФОП здійснює виробничу діяльність, яка впливає на довкілля - викиди в повітря, забруднення води, розміщення відходів тощо, то він є також платником екологічного податку (пп. 14.1.230 ст. 14 ПКУ). Причому платять його ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування та права власності на об'єкт, в якому розміщене виробництво (у власному приміщенні чи орендованому).

Сплачується податок до бюджету населеного пункту, де розміщене таке виробництво. Це може бути об'єкт, який знаходиться за неосновним місцем обліку. У цю ж податкову подається і декларація з екоподатку, а в податкову за основним місцем обліку - її копія (пп. 250.2.1 ст. 250 ПКУ).