Подача річної звітності за 2022 #3 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Подача річної звітності за 2022 #13 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #14 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #15 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #16 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #17 | Raiffeisen Bank Aval Подача річної звітності за 2022 #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
17 Січня 2023

Подача річної звітності за 2022

За підсумками року всі підприємці повинні подати річну звітність. Розглянемо, чи відбулись якісь зміни у зв’язку з воєнним станом.

Терміни подання звітності

Залежно від обраної системи оподаткування та групи єдиного податку терміни подання звітності до податкової різні. Нагадаємо ці терміни.

Платники єдиного податку. Звернімо увагу, що для платників єдиного податку терміни подання звітності не змінилися.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік. Платники єдиного податку першої та другої групи подають річну декларацію протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.3 ст. 49 ПКУ). Отже, останній день подання річної податкової декларації за 2022 рік – 1 березня 2023 року (середа).

Платники єдиного податку четвертої групи не пізніше 20 лютого поточного року подають податкову декларацію на поточний рік (пп. 295.9.1 ст. 295 ПКУ).

На відміну від платників єдиного податку першої – третьої груп, які подають декларацію за підсумками року, єдинники четвертої групи подають декларацію на початку року за поточний рік, оскільки сума єдиного податку у них залежить від розміру площі сільгоспугідь, а не від обсягу реалізованої продукції.

Отже, подати податкову декларацію на 2023 рік платники єдиного податку четвертої групи зобов’язані не пізніше 20 лютого 2023 року (в понеділок).

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи за ставками 5% та 3%+ПДВ є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з ПДВ) (п. 294.1 ст. 294 ПКУ). Платники єдиного податку за ставкою 3%+ПДВ з ПДВ звітують щомісяця. Платники єдиного податку третьої групи, які обрали ставки єдиного податку 5% та 3%+ПДВ, звітують щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (пп. 49.18.2 ст. 49 ПКУ). Останнім днем подання податкової декларації за 4 квартал 2022 року (рік) буде 9 лютого 2023 року (четвер).

В період воєнного стану підприємцям дозволено обрати третю групу єдиного податку за ставкою 2%. Для даної категорії платників єдиного податку встановлено звітній період, який дорівнює календарному місяцю (пп. 9.6 п. 9 підр. 8 р. XX ПКУ). Починаючи з 1 квітня 2022 року вони звітують щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (пп. 49.18.1 ст. 49 ПКУ). Отже, декларацію за грудень 2022 року необхідно подати не пізніше 20 січня 2023 року (п’ятниця).

Платники ПДВ також звітують щомісяця. Останню декларацію з ПДВ за грудень 2022 року їм також необхідно подати не пізніше 20 січня 2023 року (в п’ятницю).

ФОП на загальній системі оподаткування. Для даної категорії платників податків встановлено звітній період, який дорівнює календарному року. Пунктом 177.5 ст. 177 ПКУ встановлено, що вони подають податкову декларацію за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду.

Звернімо увагу, що податковий період не змінився, а змінилися терміни подання звітності. Для всіх самозайнятих осіб, до яких відносяться і фізичні особи – підприємці, встановлено термін подання податкової річної звітності до 1 травня року, що настає за звітним періодом (оновлений пп. 49.18.4 ст. 49 ПКУ). А от пп. 49.18.5 ст.49 ПКУ, яким було встановлено, що фізичні особи – підприємці подають зазначену декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, виключено. Такі зміни внесені Законом України від 15.08.2022 р. № 2520-ІХ. Починаючи зі звітності за 2022 рік ФОП податкову річну декларацію про майновий стан та доходи необхідно подати до 1 травня 2023 року (а не до 9 лютого 2023 року, як це було раніше).

Але необхідно звернути увагу на наступне.

Нормами ПКУ (пп. 69.1 п. 69 підр. 10 р. ХХ) передбачено, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України від 12.05.2022 р. № 2260-IX за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків і зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Платники податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу на таку систему оподаткування, за умови виконання ними податкових обов’язків, щодо подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування єдиним податком за ставкою 2%.

У разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження затверджено постановою КМУ від 29.07.2022 р. № 225.

Форма декларації та особливості її заповнення. Форма декларації залежить від обраної системи оподаткування та в рамках єдиного податку – від обраної групи. У зв’язку з тим, що вже другий рік ФОП не звітують окремо про суми ЄСВ, нараховані та сплачені за себе, всі декларації підприємців у своєму складі мають окремий додаток, в якому ця інформація наводиться. Такі додатки без декларації не надаються і є її невідокремленою частиною. Заповнюються такі додатки один раз на рік і подаються з річною декларацією або з декларацією за останній місяць року.

Для єдинників першої – третьої груп затверджено дві форми декларації: одна для третьої групи 2%, а друга – для всіх інших. Форма декларації для єдинників третьої групи 2% затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. № 124.

Для єдинників першої-третьої групи, які працюють без особливостей, форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Якщо звітувати через електронний кабінет, то необхідно дуже уважно вибирати форму декларації. Попри те, що вони однакові, в кабінеті для них – різні позначки.

Нагадаємо, що згідно з пп. 9.1 п. 9 підр. 8 р. XX ПКУ ФОП – платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок. При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався. Ця можливість у таких платників єдиного податку з’явилась починаючи з 1 квітня 2022 року. Якщо вони скористалися нею (можливістю), то в декларації вони заповнюють обов’язково сплату єдиного податку за перші три місяці і вказують розмір доходу, який був отриманий за цей період. Якщо ж ФОП продовжували сплачувати єдиний податок протягом усього року, то декларація заповнюється в звичайному порядку.

Форма декларації для платників єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Вони самостійно обчислюють суму єдиного податку щороку станом на 1 січня та подають декларацію до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки (пп. 295.9.1 ст. 295 ПКУ). В декларації також є додаток для відображення нарахування ЄСВ, але заповнюють його не за поточний рік, а за минулий. Отже, з декларацією за 2023 рік подають додаток 2 за 2022 рік.

Для ФОП на загальній системі оподаткування форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 17.12.2020 р. № 783.

Звітування з ЄСВ. Як було сказано раніше, всі податкові декларації мають окремий додаток, в якому ФОП відображають суму нарахованого та сплаченого ЄСВ у розрізі кожного місяця звітного року. Заповнення цих додатків не викликає труднощів.

Але звернімо увагу на наступне. Для сплати ЄСВ та звітування за цим внеском передбачені тимчасові звільнення. Так, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОП незалежно від обраної системи оподаткування мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. При цьому вони розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (р. VIII Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI доповнено пунктом 9-19 згідно з Законом № 2120-IX від 15.03.2022).

Отже, якщо ФОП, починаючи з 1 березня 2022 року, не сплачував ЄСВ за себе, то і в додатку про ЄСВ необхідно заповнити тільки відомості за січень та лютий. Такий порядок заповнення додатку, в якому нараховується ЄСВ, стосується не тільки платників єдиного податку, а й загальносистемників. Якщо ж сплачували і в інші місяці, то заповнюють всі місяці, за які нараховано та сплачено ЄСВ.