Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #3 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #13 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #14 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #15 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #16 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #17 | Raiffeisen Bank Aval Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
06 Травня 2021

Підприємець має право на отримання «лікарняних» від держави

Підприємці, як і наймані працівники, мають право на отримання лікарняних в разі захворювання або для догляду за дитиною за умови сплати ЄСВ. При цьому система оподаткування ФОП значення не має.

Важливо, щоб підприємець здійснював сплату ЄСВ відповідно до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у розмірі не менше мінімального в місяць (з 1 січня 2021 року його розмір становить 1320 грн).

Таке право за ними закріплене частиною 1 статті 19 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Сума ЄСВ, сплачена підприємцем, розподіляється між Пенсійним фондом та фондами соціального страхування (постанова КМУ від 18.02.2016 р. № 85).

Оплату лікарняного здійснюють органи Фонду соціального страхування України (далі – Фонд). ФОП має право отримувати за рахунок Фонду лікарняні виплати, якщо він, сплачуючи ЄСВ, не має заборгованості. Якщо ж заборгованість є, допомогу від Фонду він не отримає.

Звернімо увагу, що «карантинними» законами були внесені зміни до Закону № 2464, згідно з якими у зв'язку з карантином всі ФОП мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку першої групи за грудень 2020 року – травень 2021 року. Проте такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, підприємці, що не платили у вказані місяці ЄСВ, також мають право отримати соціальні виплати.

Нагадаємо, що підприємець має право отримати такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

1) допомогу по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

2) допомогу по вагітності та пологах;

3) допомогу на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

4) оплату лікування та/або реабілітаційної допомоги у відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Якщо ФОП хворіє сам, то за рахунок Фонду лікарняні оплачують лише з шостого дня непрацездатності. Якщо ж листок непрацездатності виданий по догляду за хворою дитиною, то він оплачується за рахунок Фонду с першого дня хвороби за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, якщо вона потребує стаціонарного лікування, виплачується з першого дня за весь час перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною.

На відміну від найманих працівників, для виплати лікарняних ФОП необхідно самостійно оформити пакет документів і звернутися до органу Фонду за місцем реєстрації. А все тому, що ФОП по відношенню до себе є і страхувальником, і застрахованою особою. Тому потрібно оформляти такі самі документи для виплати по лікарняному, які оформляє роботодавець.

Підставою для виплати лікарняних виплат є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров'я, яка його видала ФОП.

При цьому у графі «місце роботи» такого листка потрібно вказати, що це фізособа-підприємець, і її прізвище. Оригінал листка непрацездатності має зберігатися у ФОП.

Разом з копією листка непрацездатності до Фонду необхідно подати:

- протокол уповноваженого з соціального страхування про призначення виплати з тимчасової непрацездатності. Вимоги до його оформлення такі ж самі, як і для найманих працівників, тільки підписує підприємець його сам для себе, тому що він собі і страхувальник, і уповноважена особа;

-заяву-розрахунок за встановленою формою, затвердженою постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 12, в якому й робиться розрахунок виплати;

- довідку з податкової про сплату ЄСВ та відсутність заборгованості.

Виплату ФОП отримує на спецрахунок, який у нього повинен бути відкритий виключно для цього. Його реквізити він вказує під час заповнення заяви.

Утримувати податки з отриманих лікарняних виплат ФОП не потрібно. Обов’язок щодо нарахування ПДФО за ставкою 18 % та військового збору - 1,5 %, їх сплату до бюджету покладено на Фонд. На суми лікарняних, отриманих підприємцем від Фонду, ЄСВ не нараховується.

Підсумовуючи все раніше сказане, можна дійти висновку, що звертатися за оплатою лікарняного в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю підприємцю варто, якщо хворіє дитина або сам підприємець.