Міцний бізнес ремонту авто #3 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Міцний бізнес ремонту авто #13 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #14 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #15 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #16 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #17 | Raiffeisen Bank Aval Міцний бізнес ремонту авто #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
17 Червня 2021

Міцний бізнес ремонту авто

Конкуренція на ринку автосервісу посилюється, в умовах падіння обсягу замовлень виживають лише компанії із запасом міцності. Бізнес, заснований Гуптою Сумітом, за майже 20 років має бездоганну кредитну історію та достатньо власних коштів для виживання.

Гупта Суміт здобув спеціальність лазерника у Київському політехнічному інституті, але за цим профілем не працював. «На момент закінчення інституту за фахом роботи не знайшлося. Не було фінансів у країні, довелося займатися бізнесом», – розповідає підприємець. Україна лише виходила з економічної кризи 90-х, а торгівля була чи не єдиним способом непоганих заробітків. Свої перші кроки в трудовій діяльності молодий підприємець на початку 2000-х робить у торгівлі запчастинами. Через пару років організував СТО, взявши в оренду приміщення у Києві. Бізнес розширювався і сфокусувався на технічному обслуговуванні крупних вантажних автомобілів та торгівлі запчастинами для них. «Починали ми з СТО з ремонту автомобілів марки МАЗ, згодом стали займатися також ремонтом КамАЗів, ЗІЛів та КрАЗів», – розповів Гупта Суміт. СТО, які могли якісно зробити ремонт двигуна або ходової таких авто, в Києві були одиниці. Таких сертифікованих станцій і зараз небагато, але суттєву конкуренцію за рахунок демпінгу складають несертифіковані. Бізнес пройшов кілька реструктуризацій, але за майже 20 років компанії, що входять до групи, заснованої Гуптою Сумітом, міцно тримають статус ексклюзивного дилера білоруського заводу МАЗ в Україні. Кілька років такою компанією було ТОВ «Вантажавтосервіс», а після реструктуризації бізнесу останніми роками – «МАЗ-авто».

Важкий бізнес

Із 2007 року автосервіс переїхав у два просторі ангари на вулиці Волинській площею 2 тис. кв. м, де проводиться ремонт та передпродажний сервіс вантажних автомобілів (окрім імпортних брендів) та техобслуговування легкових авто всіх марок. 

Хороших фахівців, які вміють ремонтувати вантажні машини, не так багато. А от техніки в столиці та країні чимало – її активно використовують компанії агросектору, рітейлу, будівельники, логістичні компанії. А також, звісно, державний та комунальний сектор – структури «Укравтодору», компанії з постачання комунальних послуг. Отримати замовлення від державних чи муніципальних компаній завжди було нелегко. Але за роки якісного сервісу підприємство здобуло довіру клієнтів і репутацію надійного, фінансово стабільного партнера, що якісно виконує замовлення. «У нас хороший портфель замовлень на постачання запчастин та технічне обслуговування. В основному – постійні клієнти, з якими ми працюємо вже понад 10 років. Це переважно компанії з великим парком вантажних автомобілів», – розповідає Гупта Суміт.

Весь український бізнес за останні 20 років пережив кілька фінансових криз. Бізнес із торгівлі запчастинами МАЗ постраждав не так критично, як компанії, діяльність яких пов’язана з доларом або євро. На руку грає і близькість Білорусі – партії товару прибувають швидко. До того ж всі запчастини до МАЗ випускає тільки виробник і заводи, які з ним пов’язані: «Бєлкард», «Осиповичський завод автомобільних агрегатів» та інші.

Гупта Суміт розвивав не тільки бізнес з автосервісу, а й пробував вести справи у інших галузях. Так, заснована ним компанія L-best певний час займалася торгівлею електротоварами, але бізнес у цій сфері підприємець більше не веде. Окрім того, у групі з’явився бізнес із здачі в оренду різних приміщень, в тому числі і пари десятків апартаментів у центрі Києва.

Пережити 2020-й

Здавалося б, неочікувані виклики 2020 «ковідного» року бізнесу із автосервісу мали торкнутися найменше, оскільки в цей період люди стали більше користуватися автомобілями. Втім, клієнти побіднішали, прагнуть більше економити і робити тільки найнеобхідніше, щоб автомобіль їздив. А з чим можна почекати – чекають до останнього, розповідає Гупта Суміт. Отже, бізнес із техобслуговування легкових авто помітно «просів». А от стосовно комерційних вантажних автівок падіння було суттєво меншим. «Клієнти стали вибагливіше ставитися до цін, моніторити. Але вони не можуть зупинитися, оскільки заробляють на перевезеннях гроші. Тому вантажний бізнес не сильно постраждав, як і торгівля запчастинами», – констатує Гупта Суміт. Втім, замовники державного та муніципального сектору скоротили фінансування на сервіс авто – роблять лише найнеобхідніше, а з капітальними ремонтами не квапляться.

Отже, прибуток від рівня 2019 року зменшився вполовину. «В цілому бізнес працює, тому що виживає найсильніший. У кого є запас міцності, той і виживе», – резюмує Гупта Суміт. На його думку, мінімальна рентабельність, за якої має сенс вести бізнес – 15-20%. У іншому разі середній бізнес не виживе у нинішні нелегкі часи, вважає підприємець. У його сфері додалося конкурентів. «Оскільки перевезення зменшилися, а у компаній з 20-30 автомобілів зазвичай є свої сервісні потужності, то у них звільнилися ресурси для залучення зовнішніх клієнтів», – розповідає він. За його оцінкою, кількість компаній з технічного обслуговування вантажних авто збільшилася вдвічі.

Легкого проходження 2021 року для бізнесу з автосервісу Гупта Суміт не очікує. Однак почувається досить впевнено і замислюється над відкриттям бізнесу у інших сферах. «Зараз високий попит на амбулаторно-поліклінічні послуги. Плануємо відкрити поліклініку. Є бачення розвитку цього бізнесу, зараз шукаємо приміщення», – розповів бізнесмен.

Співробітництво з Райффайзен Банком

На сьогодні Райффайзен Банк обслуговує грошові обороти усіх напрямків бізнесу, що входять до групи, заснованої Гуптою Сумітом: торгівля запчастинами, СТО, здача в оренду приміщень та апартаментів. Співробітництво з Банком почалося близько 10 років тому.

Маючи досвід роботи з різними великими банками, які й досі пропонують перевіреному надійному клієнту повернутися до них на обслуговування, Гупта Суміт все ж прийняв рішення лишити Райффайзен Банк єдиною фінустановою, що обслуговує бізнес. І особистий рахунок підприємець також має в цьому Банку.

Маючи досвід користування у попередні роки кредитами від цього та інших банків, бізнес-група має бездоганну кредитну історію. Але при нинішньому рівні дохідності брати кредит за ринковою ставкою вважає невигідним. Натомість одна з компаній групи подала заявку на отримання пільгового кредиту за держпрограмою підтримки бізнесу 5-7-9 у Райффайзен Банку. Зібравши чималий пакет документів, підприємець чекає на прийняття рішення. Втім, вважає бізнес достатньо стійким, щоб обійтися і без кредиту. «Пільговий кредит за ставкою 0% або 3% потрібен нам, щоб збільшити обігові кошти, завезти більше товару. Як показав карантин, краще мати на складах більше товару. Він так чи інакше розпродається, зате можна 3-4 місяці не побоюватися, що закриються кордони і неможливо буде завезти нові партії», – розповідає він.

У Райффайзен Банку Гупта Суміт цінить прозорість умов, якісний сервіс, надійність самого Банку. Підприємець задоволений роботою персонального менеджера, який допомагає швидко вирішувати будь-які питання дистанційно. «Ми, як клієнт, отримуємо швидкість вирішення питань, економію часу. Якщо раніше я повинен був їхати в банк, щоб щось вирішити, то тепер телефоную менеджеру, який все оперативно вирішує. Все, заявка прийнята, гроші замовлені, приїжджайте в касу, я на вас чекатиму», – такий сервіс бізнесмен цінує високо. 

Чітко працює і онлайн-банкінг. «За останні 2-3 роки всі заявки подаємо онлайн. Якщо раніше треба було привозити імпортні контракти у відділення, то зараз ми можемо все завантажити онлайн», – розповідає він.

Ще один зручний момент – до 10 вечора клієнт Банку може здійснювати платежі без додаткової комісії. Тоді як інший крупний банк, з яким співробітничав бізнес раніше, встановлює додаткову комісію на перекази коштів вже з 16.00.

Гупта Суміт відзначає також вигідність користування депозитною карткою. В кабінеті як фізособи, так і бізнес-банкінгу є можливість у один клік перевести кошти на депозитну картку і отримувати проценти за депозитом. При цьому за потреби кошти він може зняти з цієї картки у будь-який момент.